Зростання тарифів: як мери справляються зі своїми обіцянками щодо комуналки

Читать на русском

Після того, як навесні 2017 року місцеві органи влади більшості міст України отримали повноваження щодо затвердження тарифів у сфері теплопостачання, водопостачання та водовідведення, НКРЕКП заявила про зміну методики формування тарифів на електроенергію та опалення.

Отже, місцеві органи влади можуть погодитися з тарифом, який нав'язує той чи інший постачальник комунальної послуги, або не затверджувати його. Також мери міст можуть запроваджувати на місцевому рівні програми соціального захисту населення для оплати комунальних послуг.

Аналітики «Слова і Діла» відстежили, що обіцяли мери міст з приводу стримування зростання тарифів і фінансової підтримки населення.

Мер Києва Віталій Кличко пообіцяв не підвищувати тариф на квартплату для киян, який включає оплату прибирання прибудинкової території та сходових клітин у багатоквартирних будинках, а також прибиранняя снігу та озеленення дворів.

Віталій КличкоМіський голова Києва

Потрібно визнати, що в столиці цей тариф був одним із найнижчих в Україні й справді досить довго протримався без змін. Хоча ЖЕКи та компанії з обслуговування регулярно просили мерію переглянути невигідні для них тарифи.

«Квартплата – єдиний тариф, на який впливає влада. І квартплата в Києві підвищуватися не буде», – заявив Кличко 30 травня 2015 року й досить довго наполягав на цьому.

Так, у листопаді 2016 року він учергове підкреслив, що ціни на комуналку столична влада піднімати не збирається.

Однак 16 червня 2017 року Київська міська державна адміністрація вдвічі збільшила тариф на послуги з утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій: з 3 до 6,43 гривні за 1 квадратний метр. У КМДА совє рішення пояснили тим, що виконавці послуг з утримання будинків і прибудинкових територій надали розрахунки за новими тарифами й обґрунтували їх.

Виходить, що мер Києва не виконав обіцянку не підвищувати оплату за комуналку.

Мер Львова Садовий досить довго й наполегливо запевняв львів'ян, що не підвищуватиме тариф на вивезення сміття для населення.

«Жодних змін тарифів для населення не планується. Прошу чорним по білому це записати», – заявив Садовий 21 червня 2016 року журналістам, коментуючи ситуацію з вивезенням побутових відходів із міста.

Поки львівське сміття роз'їжджало містами й селами України, збільшуючи витрати на логістику, Садовий повторював як мантру свою обіцянку не піднімати тарифи на вивезення відходів.

Сміттєве протистояння призвело до того, що відходи стали вивозити на полігони декількох міст області. Голова Львівської ОДА Олег Синютка повідомив, що станом на липень 2017 року вартість послуг із вивезення ТПВ зі Львова не зміниться, проте подальша ціна залежатиме від нових договорів на вивезення сміття з міста.

А вже на початку серпня виконком Львівської міськради ухвалив рішення підняти тарифи, і з 1 вересня 2017 року львів'яни за те, щоб позбутися сміття, платять удвічі більше.

Активно виступаючи проти підвищення тарифів на комуналку, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків навіть вийшов на акцію протесту. Також він запевнив, що в місті не будуть підвищуватися тарифи на обслуговування ліфтів.

«Спалили ще один ліфт на вулиці Мартенчука, 16. Ми збільшуємо суму нагороди тому, хто виявить зловмисників, до 100 тисяч за знайденого палія. Дав доручення першому заступнику Миколі Вітенку придивитися уважніше до ліфтових компаній: якщо вони таким чином хочуть підняти тариф, я категорично проти. Не буде в нас такого», – написав Марцінків 5 грудня 2017 року на своїй сторінці в Facebook. Поки що обіцянка в процесі виконання.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин улітку 2017 року запевни. Станом на 31 жовтня 2017 року тарифи в Хмельницькому не піднімалися.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси

Одесити можуть поцікавитися в свого мера Геннадія Труханова, чи продовжуватимуться соціальні програми финасової підтримки незахищених верств населення. Балотуючись у мери, Труханов обіцяв у жовтні 2015 року впровадити такі міські програми. Протягом 2016 року в Одесі діяли декілька соціальних програм із виплат допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, а також надавалася адресна державна підтримка на погашення заборгованості з комуналки. Чи буде мер Одеси продовжувати ці програми, покаже час.

У Сумах може подорожчати тепло. Мер міста Олександр Лисенко 11 серпня 2017 року запевнив на інформаційному порталі Сумської міськради, що тарифи «Сумитеплоенерго» не піднімуть, поки не відбудуться всі необхідні перевірки та громадські слухання.

Однак 22 листопада 2017 року виконавчий комітет погодив із «Сумитеплоенерго» збільшення норми споживання тепла на один квадратний метр, що призведе до подорожчання послуги. Мер піддтримав вимогу постачальника тепла. Однак до кінця 2017 року тарифи залишалися незмінними.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше аналітики «Слова і Діла» порівняли середню температуру під час опалювального сезону в будинках українців, американців та європейців. Також ми писали про те, що в Ірпінський міській раді відбувся черговий обшук, який провели представники прокуратури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: