Тарифи-2018: чи дорожчатиме комуналка

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Для оптових покупців підвищення вже відбулося на 9%. Комуналка та енергоресурси цього року дійсно подорожчають.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи інформацію про те, що НКРЕКП підвищить ціну на електроенергію майже на 16% на оптовому ринку в два етапи.

«Буде подорожчання, оскільки є план приведення їх до економічно обґрунтованого рівня. Якщо хтось вважає, що ми вже вийшли на такий рівень, то це не так. Економічно обгрунтований рівень, як горизонт – до нього можна довго йти, але він усе одно віддалятиметься. Чому так? Тому що тарифи зараз, у тому числі на ЖКГ, формуються за загальною формулою – витрати компанії плюс маржа компанії. Тобто це витратний принцип ціноутворення», – пояснив Рябцев.

Стало відомо, скільки обіцянок упродовж року виконав і провалив Кабмін ГройсманаЛедь не щодня глава уряду Володимир Гройсман запевняє, що він людина слова. Перевірити, чи так це насправді, може лише Слово і Діло. Ми підбили підсумки виконання обіцянок у 2017 році не лише Гройсманом, але й усіма міністрами його Кабінету.

Витрати зростатимуть завжди, тому що є факти інфляції та девальвації, додав він.

«Отже, послідовно підвищуватимуться тарифи на все, оскільки витрати компанії збільшуються», – зазначив експерт.

На його думку, тарифи могли б знижуватися, якби вони були стимулюючими, при тому не лише для споживача за рахунок скорочення споживання, а й стимулюючими для компаній зі скорочення витрат.

«У нас на стимулюючий принцип тарифоутворення ніхто не переходить, тому що НКРЕКП виконує волю господарів», – додав фахівець.

Тимчасово призначає членів НКРЕКП у нас президент, нагадав експерт. При тому і призначення Вовка, і закон про призначення тимчасових членів НКРЕКП були проведені з порушенням Конституції, уточнив він.

«Нардепи чомусь самі не захотіли призначати тимчасових членів НКРЕКП і доручили це президенту. Законопроект цей був поданий представниками трьох фракцій – БПП, НФ і «Опоблоку». Виникає питання, кому вигідно, щоб президент призначав тимчасових членів НКРЕКП. Хто отримує найбільший зиск від того, що тарифи зростають, і хто у нас є найбільшими власниками теплокомуненерго та облгазів?», – резюмував Геннадій Рябцев.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, ще взимку прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Також ми повідомляли про те, скільки обіцянок виконав, а скільки провалив Кабмін Гройсмана.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: