В Україні від ускладнень кору померла ще одна людина

Читать на русском
У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря, закликають медики. МОЗ уточнює, що специфічного лікування від кору немає, але можна попередити захворювання.

В Одесі від ускладнень кору померла доросла людина.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на інформацію Міністерства охорони здоров'я 17 січня.

Спалах кору: епідеміологічна ситуація в УкраїніСпалах кору зафіксовано в Україні на початку року. Слово і Діло розбиралося, чим небезпечне захворювання і що в Україні з вакцинацією.

У цілому з 2017 року в результаті кору померло 7 осіб, з них 4 - діти, уточнює МОЗ.

«Ми продовжуємо посилені заходи з вакцинації проти цього небезпечного захворювання і закликаємо кожного уважно стежити за своїм здоров'ям», - зазначає міністерство.

МОЗ попереджає: «Ви можете вже хворіти на кір, але не знати про це: інкубаційний період кору, коли симптоми ще не проявляються, становить 6-21 днів».

«Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос і блювота», - інформує відомство.

На 4-5 день хвороби з'являється червоний висип, який починається з шкіри голови і обличчя, а потім поширюється на все тіло. Хвороба з симптомами триває до 4 тижнів і більше.

МОЗ зазначає: «Кір має серйозні ускладнення: захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку - енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті».

На кір хворіють не тільки діти, а й дорослі: під загрозою всі, хто не щеплені. У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря, закликають медики. МОЗ уточнює, що специфічного лікування від кору немає, але можна попередити захворювання.

«Єдиний надійний спосіб захиститися від кору - вакцинація. 2 дози вакцини захищають від кору», - зазначає відомство.

«Якщо дитина пропустила першу або другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу і отримаєте безкоштовне щеплення якомога швидше. Для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору, вам також рекомендовано зробити щеплення. Це можна зробити в приватних клініках», - додає МОЗ.

Раніше доктор-педіатр Євген Комаровський повідомив, що слідом за кором прийде інша дуже небезпечна інфекція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: