Спалах кору: епідеміологічна ситуація в Україні

Читать на русском

Україну на початку 2018 року накрив спалах кору, таке трапляється в середньому раз на п'ять років. Спалахи зафіксовані вже в 16 областях, в тому числі і в Києві, проте про епідемію, як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, говорити поки рано. «Слово і Діло» розбиралося, чим небезпечний кір і яка ситуація з вакцинацією по країні.

Кір - це гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості. Першою її ознакою зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває 4-7 днів. Серед інших симптомів – запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, висипи на шкіри і загальна інтоксикація.

Кір: епідеміологічна ситуація в Україні та світіІз 95 мінімально необхідних відсотків вакцинацію від кору пройшли лише 45,5 відсотків українців.

Приблизно у третини хворих спостерігаються ускладнення після хвороби (ймовірність після захворювання отримати порушення здоров'я становить 5%).

У порівнянні з 2016 році в 2017 захворіло в 46,7 раз більше людей - 4 тисячі 782. Всього на кінець грудня зафіксовано 102 спалахи захворювання в 16 областях, в результаті чого захворіли 969 осіб (з них – 814 дітей). Найбільше постраждали Івано-Франківська та Одеська області. У минулому році також зафіксовано 5 смертей, всі – в Одеській області. З початку цього року в країні вже зареєстровано понад 60 випадків захворювання на кір, з них – 49 у дітей. При цьому всі хворі діти не були вакциновані.

В цілому, ризики для невакцинованої людини заразитися дуже високі – 90%. З усієї кількості хворих на кір в минулому році більше 70% не зробили щеплення, а тільки 14,2% зробили їх за графіком.

Якщо дивитися на обстановку з щепленнями в Україні, в порівнянні з іншими країнами, то ситуація дуже сумна. Україна входить до вісімки країн в світі за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я за 2016 рік, де охоплення вакцинацією склало менше 50% (з нашою країною за компанію Центральноафриканська республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея, Нігерія, Сомалі, Південний Судан, Сирійсько-Арабська Республіка).

За даними «Центру громадського здоров'я», станом на 1 грудня 2017 року проти кору, паротиту та краснухи було вакциновано 322 тисячі 637 дітей у віці до одного року, це 87,8% від запланованої кількості. При цьому найгірша ситуація з щепленнями в Закарпатській (67,7%), Рівненській (69,5%) і Львівській (79,3%) областях. Найвищі показники – в Київській (97,5%), Чернігівській (95,9%) областях і столиці (94,5%).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, через загрозу епідемії кору столичні школи і дошкільні навчальні заклади перевірять наявність у дітей довідок про щеплення від кору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: