Антикорупційний суд: без неправди в деклараціях, але з Радою міжнародних експертів

Читать на русском
До підсудності майбутнього Антикорупційного суду не буде відноситься декларування недостовірних даних.
Петро Порошенко

Вищий антикорупційний суд України (ВАС) розглядатиме кримінальні провадження щодо корупційних злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу ​​України, серед яких наступні: заволодіння обладнанням для виготовлення наркотиків, привласнення вогнепальною зброєю або військовою зброєю, зловживаючи службовим становищем або методом шахрайства.

Також серед підсудності Антикорупційного суду не виявилося нововведеної статті – декларування недостовірної інформації в електронних деклараціях, пише «Слово і Діло».

«ВАС підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених статтями 191, 262, 308, 312, 313, 320, 357, 410 ККУ, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, статтями 210, 354, 364, 364-1, 365-2, 368 – 369-2 ККУ, інших пов'язаних із такими злочинами та об'єднаних із ними в одне кримінальне провадження злочинів за умови, що розмір предмета злочину (предметів злочинів) або завданої ним (ними) шкоди в п'ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину (злочинів)», – йдеться в тексті законопроекту.

Варто зазначити, що суду буде підсудна стаття 368-2 ККУ – незаконне збагачення, що також введена в новому законі про протидію корупції.

Антикорупційний суд: на що розраховують в АП та в чому загрозаДепутати готові відкликати свій варіант документа задля президентського, а в АП тим часом також готові запропонувати свій варіант. Чому так прискорився процес створення нового органу, який ще донедавна в АП не був пріоритетом, міркували експерти.

Окрім того, законопроект передбачає створення Громадської ради міжнародних експертів, який зможе ветувати кандидатури до антикорупційного суд. Однак, негативний висновок ради може обійти Вища кваліфікаційна комісія суддів 11 голосами.

Закон передбачає надання всім суддям ВАС охорони. У конкурсі на заміщення посад суддів Антикорупційного суду можуть брати участь громадяни України не молодше 35 років з п'ятирічним стажем суддівської діяльності. Крім суддів, на ці посади можуть також претендувати кандидати і доктора юридичних наук з досвідом роботи в сфері права не менше семи років, особи з семирічним адвокатським стажем, а також юристи, сукупний стаж суддівської, наукової або адвокатську діяльність яких також становить не менше семи років.

Якщо Верховна Рада підтримає закон і президент його підпише, то він набуде чинності наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, Порошенко передав Верховній Раді свій проект закону про Антикорупційний суд. Згідно зі словами одного з автором законопроекту, в його розробці брала участь ОБСЄ. Однак у самій організації цю інформацію спростували.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: