Законопроект про антикорупційний суд: що пропонує президент

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Президентський законопроект радше схожий на інструкцію, як зробити орган підконтрольним владі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ, юрист Роман Куйбіда, оцінюючи президентський законопроект щодо створення антикорупційного суду.

«Законопроект має низку моментів, які дозволяють нівелювати рекомендації Венеційської комісії. Зокрема, коли йдеться про відбір суддів цього суду, то законопроектом передбачена фактична заміна громадської ради доброчесності на громадську раду міжнародних експертів, роль якої буде мізерною. Фактично, висновки цих експертів можна буде легко проігнорувати, оскільки вони долатимуться Вищою кваліфікаційною комісією, як робилося раніше щодо громадської ради доброчесності», – зазначив Куйбіда.

Міжнародний елемент у цьому процесі буде суто номінальним, а не вирішальним, як рекомендувала Венеційська комісія, наголосив фахівець.

Крім того, за його словами, передбачається, що касаційною інстанцією буде новий Верховний суд, щодо якого були й залишаються серйозні претензії в питанні відбору суддів.

«Зокрема, щодо процедури відбору суддів до вищої кваліфікаційної комісії, застосування тесту на лояльність, ігнорування висновків громадської ради доброчесності», – додав Куйбіда.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Він уточнив, що навіть якщо уявити, що антикорупційний суд буде незалежним, то передбачена можливість впливати на рішення в справах через Верховний суд як касаційну інстанцію.

«Правильно було б встановити, по-перше, вирішальну роль міжнародних експертів. Вони мали би належати до органу, який здійснюватиме відбір, а не лише надавати висновки. По-друге, потрібно так само відібрати за цією процедурою суддів Верховного суду, які переглядатимуть справи в касаційній інстанції», – пояснив експерт.

На його переконання, в такому вигляді документ ухвалений не буде.

«Законопроект не вирішує своє головне завдання – передбачити таку процедуру суддів, на яку важко впливати владної еліти. Документ виконує абсолютно протилежну роль – яким чином отримати контрольований орган», – резюмував Роман Куйбіда.

Раніше повідомлялося, що антикорупційний суд в Україні розпочне повноцінну роботу в 2019 році.

Нагадаємо, ще минулого року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: