Transparency критикує законопроект про антикорупційний суд

Читать на русском
Українського президента закликають доопрацювати законопроект з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії.

Антикорупційна організація Transparency International просить президента України Петра Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд та внести новий з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії.

Про це йдеться в заяві TI Україна, пише «Слово і Діло».

Організація стверджує, що окремі положення законопроекту №7440 не відповідають останнім рекомендаціям Венеційської комісії.

Зокрема, проектом передбачено лише дорадчу роль Громадської ради міжнародних експертів, негативне рішення якої може проігнорувати Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Водночас Венеційська комісія рекомендує надати міжнародним організаціям і донорам вирішальну роль у процесі відбору суддів.

Крім того, предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає всі злочини, підслідні НАБУ, однак розширена до цілого ряду злочинів, які будуть розслідувати Національна поліція та Держбюро розслідувань.

Венеційська комісія чітко зазначає, що юрисдикція суду має відповідати підслідності НАБУ і САП.

Transparency також зазначає, що проектом визначаються нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Зокрема, кандидат, окрім стажу роботи й наукової діяльності, повинен мати досвід протидії та боротьби з корупцією в судових установах за кордоном.

«ТІ Україна пропонує президенту України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований з урахуванням вищезазначених рекомендацій Венеційської комісії», - йдеться в повідомленні.

Світова практика створення антикорупційних судівНаразі Україна перебуває в очікуванні створення антикорупційного суду й посідає 131-ше місце в індексі сприйняття корупції разом із Непалом.

Нагадаємо, напередодні був опублікований текст законопроекту Порошенка про створення антикорупційного суду. Відповідно до нього, суддею Вищого антикорупційного суду може стати громадянин України, не молодший 35 років, який має досвід професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією і відповідає всім вимогам.

Раніше Порошенко передав Верховній Раді свій проект закону про антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: