Посол ЄС нагадав Україні про антикорупційний суд

Читать на русском
У Представництві Європейського Союзу в Києві нагадали українській владі про необхідність виконати вимоги щодо боротьби з корупцією.
Х'ю Мінгареллі

В Україні необхідно якомога швидше створити антикорупційний суд.

Про це в ефірі «Українського радіо» сказав голова Представництва Європейського Союзу в Україні Г'юґ Мінґареллі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

На думку посла, за останній рік досягнуто значного прогресу в боротьбі з корупцією.

«Ухвалено нові закони, створені нові інституції, але також зрозуміло, що попереду довгий шлях. І на сьогодні корупція залишається дуже серйозною хворобою, від якої страждає все українське суспільство. Але ми знаємо, що саме потрібно робити для того, щоб просунутися у боротьбі з корупцією», – підкреслив Мінґареллі.

«Ми насамперед маємо зміцнити створені антикорупційні органи: Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції та інші, а також терміново потрібно, щоб запрацював антикорупційний суд, про що дуже довго говорять і на чому наполягає Венеційська комісія», – заявив дипломат.

За його словами, потрібно якомога швидше, щоб НАЗК отримало необхідні ресурси для перевірки, верифікації електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

«І вимога, аби активісти громадянського суспільства декларували свої доходи, повинна бути негайно знята. Зрозуміло, що боротьба з корупцією – це нескінченний процес, і недостатньо створити антикорупційні органи, треба змінити ментальність людей. Звичайно, процес зміни ментальності займає дуже багато часу, і зараз іде жорстока боротьба між тими, хто дійсно намагається змінити Україну, змінити цю ментальність, реформувати країну, і тими, хто хоче, щоб все лишилися таким, як було в період між 1992 та 2014 роком», – підкреслив дипломат.

Нагадаємо, Transparency розкритикувала законопроект про антикорупційний суд.

Раніше президент України Петро Порошенко вніс свій законопроект про антикорупційний суд, в якому відсутня підсудність статті Кримінального кодексу про неправду в деклараціях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: