За крок до виборів: чого чекати від НФ та БПП наступного політичного року

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Наступного року, після зимових канікул, а особливо вже починаючи з весни, варто очікувати на старт справжньої політичної компанії, попри те, що до виборів ще лишатиметься рік чи півтора.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Дмитро Купира, оцінюючи політичні тенденції наступного року.

«Вже з наступного року почнуть кристалізуватися саме ті політичні проекти, які виходитимуть на виборчу боротьбу. Основна спрямованість партій буде на вибори. Одне з головних невирішених питань стосується «Народного фронту». Річ у тім, що в старому форматі вони вибори не виграють, а нового формату ще немає, хоча переговори про союз із БПП ведуться. Якщо вони не завершать ці переговори до весни, то доведеться придумувати щось інше», – зазначив Купира.

Він уточнив, що НФ – це друга найбільша фракція в парламенті, тобто фінансового та політичного ресурсу в них достатньо для будь-якого формату політичної діяльності: партія, кілька партій.

Коаліція де-факто: які політсили найчастіше голосують із БПП та НФУ цьому огляді ми розберемося в питанні, хто ж голосував за найбільш важливі закони після того, як розвалилася коаліція з 5 фракцій навесні 2016 року.

«Сенс у тому, що в такому вигляді, як зараз, вибори вони не виграють. Буде щось нове», – припустив політолог.

Ще однією тенденцію наступного політичного року стане загострення боротьби між антикорупційними органами, додав експерт.

«Знову ж таки, все упирається у вибори. Тому що В Україні ще не було такого, щоб правляча партія мала непідконтрольний правоохоронний силовий орган та виграла вибори. Навпаки, було так, що влада тримала всі силові органи та програвала вибори, як у часи, коли Ющенко був президентом, а Тимошенко прем’єром. Тоді програли парламентські вибори», – констатував він.

За його словами, ми вперше стикаємося з тим, що є силовий орган, якйи влада не контролює.

«Звичайно, АП намагатиметься взяти НАБУ під контроль, щоб не було жодних «подарунків» під вибори. Довкола цього буде багато поворотів», – резюмував Дмитро Купира.

Раніше аналітики порталу з’ясували які політсили найчастіше голосують із БПП та НФ.

Також «Слово і Діло» вже встигло зафіксувати, що наобіцяли нардепи на 2018 рік.

Як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВР – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: