Деокупація Донбасу: в парламенті назвали можливі сценарії

Читать на русском
Прийняття законопроекту про деокупацію Донбасу може означати відхід від Мінського формату.

Законопроект про деокупацію Донбасу, якщо його ухвалять з існуючими поправками, означатиме відхід від мінського формату.

Таке припущення «Слову і Ділу» висловив народний депутат фракції «Самопоміч» Тарас Пастух.

Деокупація Донбасу: чому відклали документ та чого бояться на БанковійЗаконопроект щодо деокупації Донбасу мали розглянути останнього пленарного тижня цього року, проте розгляд документу вирішили відкласти на наступний рік. Чому затягують з ухваленням закону, міркували експерти.

«Наприклад, вимоги «Народного фронту» щодо термінів виборів на Донбасі не корелюються з Мінськими домовленостями. Мінськ передбачає інший сценарій – спочатку вибори, а уже потім встановлення контролю над територією українською державою. Тобто вихід на кордон, повернення представників поліції, СБУ, тощо. В законі ми це прибрали. Але можуть бути спроби все це відновити через збиття поправок», - зазначив Пастух.

Втім, на думку народного депутата, останні події, щодо обміну полонених та не ухвалення закону про деокупацію Донбасу в грудні – є спробою досягнення певного консенсусу на найвищому рівні для збереження Мінського формату.

«Є серйозні сигнали, які показують, що Мінськ – це вже мертва точка. Тому є таке припущення, що останні ініціативи щодо обміну полонених та не ухвалення закону про деокупацію Донбасу – це, напевно, спроба зберегти формат Мінська, який повністю розривається законом про деокупацію. І всі це чудово розуміють – і у нас, і за кордоном. Тому, думаю, ми найближчим часом побачимо, в який сценарій спробують затягнути Україну», - вважає Пастух.

Раніше у президента розповіли про вплив на прийняття закону про деокупацію Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: