Луценко розповів про свої досягення та провали

Читать на русском
Генпрокурор Юрій Луценко розповів про свої головні досягнення та помилки на обійманій нині посаді.

Генпрокурор Юрій Луценко розповів про свої головні досягнення й помилки на обійманій нині посаді.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Новое время».

Антикорупційні органи: що заважає НАЗК, НАБУ та САП ефективно працюватиПісля створення Антикорупційного суду всі справи проти хабарників почнуть розглядатися саме там, а не в одіозному Солом'янському суді. Втім, це не гарантує тріумфальних перемог борців з корупцією.

Досягненням він назвав «злам старої командної вертикально орієнтованої каральної системи».

«На сьогодні уявити собі ситуацію, коли генеральний прокурор, заступник або обласний прокурор дає команду знищити бізнес чи політика, й це виконується через внутрішню структуру пострадянського монстра, неможливо. Чому? На сьогодні ані я, ані мої заступники не можуть нікого ані зняти, ані призначити», – підкреслив Луценко, зазначивши, що призначають на посади та звільняють «виключно органи самоврядування», а він лише підписує ці рішення.

Серед досягнень генпрокурор назвав скасування права прокуратури виконувати функції слідства, скорочення апарату ГПУ на чверть, підвищення зарплати вдвічі та заповнення більшості вакансій у місцевих прокуратурах новими кадрами «не із системи».

Ще одним власним досягненням Луценко вважає процес над утікачем-екс-президентом Віктором Януковичем за звинуваченням у державній зраді.

«Тому що це не просто процес над громадянином Януковичем. Це процес для всіх колишніх і майбутніх керівників. У цій країні вже не буде посади, яка унеможливлює покарання за скоєні злочини», – зазначив генпрокурор.

Він також назвав надзвичайно важливим «те, що до 80% справ Майдану є доведеними», а 240 прямих виконавців убивств або насильства на Майдані проти демонстрантів перебувають під судом. Водночас генпрокурор визнав, що замовники цих злочинів, «середньої й вищьої ланки», ховаються в Росії.

«Щодо них, то завдяки парламенту ми запустили процеси заочного засудження», – додав Луценко.

До досягнень ГПУ він також відніс те, що його відомство знаходить «юридично виписані можливості підставити плече в діяльності НАБУ». За словами генпрокурора, протягом року «ми не лише затримали понад 9 тисяч корупціонерів, не лише передали близько 3 тисяч справ до судів, але й отримали 1,5 тисячі вироків».

Відзначимо, що причиною помилок Луценко називає поспіх.

«Наприклад, перша спроба створення внутрішньої антикорупційної служби була наївною. Вона не вдалася. Виявилося, що потрібно створювати генеральну інспекцію за зразком США, з другої спроби ми це зробили», – навів він приклад невдачі.

Генпрокурор також назвав помилкою те, що «дав себе втягнути в дискусії з НАБУ».

«Не я був ініціатором, але маю визнати, що публічні гучні суперечки принесли шкоду всій системі. На щастя, нещодавно Артем Ситник був у цьому кабінеті, і він визнав це, і я визнав це. Зараз ми намагаємося знайти спільне в нашому різному баченні законодавства. Я не можу мовчати, коли бачу порушення закону, але з іншого боку, можна це робити дуже голосно або не дуже голосно. Думаю, дуже голосно було хоча й спровокованою, але помилкою», – сказав Луценко.

Раніше повідомлялося, що він звільнив прокурора ГПУ, який фігурує в розслідуванні НАБУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: