У САП відреагували на закиди Луценка

Читать на русском
В Антикорупційній прокуратурі відповіли главі Генпрокуратури Юрію Луценку на його критику щодо закриття справи Олеся Довгого.

Заява генерального прокурора Юрія Луценка про неприпустимо закриття кримінального провадження за підозрою народного депутата Олеся Довгого є передчасним і надмірно емоційним.

Таку заяву журналісту «Слова і Діла» зробили в Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі.

«Нещодавно опублікований пост високоповажного Генерального прокурора про неприйнятність закриття кримінального провадження щодо Олеся Довгого є передчасним та надмірно емоційним. Вважаємо, що такому висновку повинно передувати ґрунтовне дослідження зібраних доказів, вивчення підстав для закриття, аналіз всіх матеріалів кримінального провадження, як тих, що підтверджують вину особи, так і тих, що виправдовують її», – наголосили в прокуратурі.

За інформацією САП, прокуратура Києва понад рік розслідувала вказане провадження і в підсумку передало його детективам НАБУ. В Антикорупційній прокуратурі зазначили, що наступальна позиція колег зі столичної прокуратури зникла після того, як згасли всі камери ЗМІ після закінчення засідання комітету парламенту.

У САП додали, що прокуратура Києва забула повідомити про наявність недоліків досудового розслідування.

«Саме через це оголошення підозри Довгому не було здійснено відразу після зняття з нього депутатської недоторканості. Факт відсутності доказів для оголошення повідомлення про підозру та завершення досудового розслідування шляхом скерування до суду обвинувального акту підтверджено не лише зібраними доказами, але й позицією власне Генеральної прокуратури України», – пояснили в прокуратурі.

В Антикорупційній прокуратурі зазначили, що в доповідній записці заступника генпрокурора Анжели Стрижевської, погодженої Луценком, йшлося про те, що в проекті підозри Довгому відсутні дані про те, що він є посадовою особою в розумінні примітки до ст. 364 ККУ, а отже не є суб'єктом вказаного злочину. Також у ГПУ зазначили, що у підозрі відсутні відомості, що підтверджують факт зловживання владою і які розкривали всі елементи складу кримінального злочину в діях Довгого.

Крім того, в записці Стріжевської наголошувалося, що в проекті підозру Довгому не доведено в чому саме полягало його зловживання, а також не встановлено в чиїх інтересах він діяв.

«САП ухвалила рішення про закриття лише щодо Довгого, а не кримінального провадження в цілому, що дозволяє притягнути до відповідальності всіх винних осіб за наявності доказів і законних підстав. Крім того, вважаємо неприйнятним подібне висловлювання щодо кримінального переслідування особи в соціальних мережах, а не в форматі ухвалення процесуального рішення у провадженні», – підкреслили в САП.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко вважає рішення САП про закриття справи Довгого неприйнятним. За його словами, прокуратура Києва відкрила нове виробництво за фактом земельних махінацій на Жуков острові.

Як відомо, Антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження за підозрою Довгого через неможливість отримати достатню кількість доказів провини нардепа.

Раніше ЗМІ оприлюднили документ про закриття вказаної справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: