Луценко озвучив головні джерела топ-корупції

Читать на русском
Генеральний прокурор Юрій Луценко озвучив три джерела топ-корупції в Україні, а саме партійну корупцію, яку можна викорінити, якщо змінити ситуацію на держпідприємствах, митниці й надрах.

Генеральний прокурор Юрій Луценко озвучив три джерела топ-корупції в Україні, а саме партійну корупцію, яку можна викорінити, якщо змінити ситуацію на держпідприємствах, митниці й надрах.

Про це голова ГПУ заявив у інтерв'ю українським телеканалам, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Сегодня».

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін пообіцяв, що оприлюднить «реальні справи» Генпрокуратури щодо корупції команди ЯценюкаСказано 15 липня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Упевнений, що є три ключові кроки. Перший – приватизація. Неприватизовані нібито державні підприємства стають головним джерелом партійної корупції. Ті партії, які приходять до влади, намагаються призначити свого директора на ці підприємства, отримують за це вигідні замовлення на підконтрольні фірми й звідти течуть мільйони», – зазначив Луценко.

При цьому він порівняв Україну й Польщу. В Україні зараз близько 3,5 тисяч державних підприємств. У Польщі в 1991 році, коли вона починала реформу, їх було 4,5 тисячі. Тепер у неї лише 45 державних підприємств. Від приватизації Польща отримала близько 400 мільярдів доларів. В Україні з 3,5 тисяч державних підприємств є 1,8 тисячі, які взагалі не працюють.

«І вони за минулий рік, і думаю, що й цього року буде те ж саме, принесли, якщо не помиляюся, 30 мільярдів збитків. Отже, вони генерують збитки, лягають на плечі народу й водночас їхніми товарами, їхніми операціями підживлюються переможці партійних перегонів. Що потрібно зробити? Так, можна ловити 3,5 тисячі директорів та їхні зв'язки з партіями. І це потрібно робити. Так зробили Польща, Угорщина, Румунія та НДР, тобто всі, хто проводив реформи», – сказав Луценко.

Другий аспект в існуванні топ-корупції, на думку генпрокурора, це ситуація на митниці, з якої 20-30% товарів досі недоплачують до бюджету.

«Потрібно зробити просту річ: встановити електронні сканери, через які буде перевірятися, що везеться, якої ваги й багато інших показників. Антимонопольний комітет блокує через скарги фірм-одноденок тендер із трьома світовими компаніями, які виробляють товари на весь світ. Тобто лише три компанії мають таке обладнання. Я впевнений, що керівництво держави мусить втрутитися й розібратися. Сканери мають стояти. Гроші на це виділені. До речі, з грошей, конфіскованих у злочинних організацій Януковича», – підкреслив генпрокурор.

Третій крок – це українські надра. За словами Луценка, українські надра діляться непрозоро, функціонують неприбутково, хоча є однією з підвалин розвитку України.

«Але надра ще ніколи прозоро не ділилися – ні газ, ні нафта, ні граніт, ні бурштин, ні будь-які інші копалини. Що потрібно зробити? Відкрити цю сферу. Підсвітити її, забезпечити аукціони. І я впевнений, що це вб'є корупцію, яка сьогодні підживлює колосальні корупційні структури. Згідно з усіма науковими даними, боротьба з корупцією силовими методами дає лише 10% успіху. Все інше робиться на законодавчому полі, закриваючи ймовірні дірки для корупції. До цього я закликаю у своїх листах голову Верховної Ради, главу уряду і в своїх дискусіях – президента», — додав Луценко.

Як правоохороні органи протидіяли корупції в 2013-2017 рокахПро корупцію в Україні знають навіть діти. Її обговорють, жартують і навіть сварять. Аналітики Слова і Діла підрахували, як правоохороні органи протидіяли корупції в 2013-2017 роках.

Раніше Луценко заявив, що було помилкою виносити конфлікт з НАБУ в публічну площину.

Як відомо, антикорупційна організація Transparency International просить президента України Петра Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд і внести новий з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: