У НБУ розповіли, як вплинути на інфляцію

Читать на русском
Вплив НБУ на рівень інфляції істотний, але він не має визначального значення. Регулятор розповів, чому не змогли стримати підвищення в межах 8 ±2 відсотка.

Рада НБУ влітку 2017 року була готова до стримування інфляції в межах 8 ±2%. Однак Нацбанк не почав проводити більш жорстку грошово-кредитну (монетарну) політику.

Про це повідомив голова ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook, коментуючи те, що фактична інфляція в 2017 році (13,7%) перевищила цільові показники інфляції Нацбанку (8% з допустимим діапазоном відхилення ± 2 п. п.), пише «Слово і Діло».

Він нагадав, що лише наприкінці жовтня Національний банк підвищив облікову ставку до 13,5% річних.

За словами Данилишина, потрібно посилення координації державної політики та різних органів держвлади в подоланні інфляції. Водночас не можна скасовувати регулювання цін на продукти харчування.

Бюджет-2018: яких економічних змін чекати наступного рокуЦього року Україна отримала держбюджет заздалегідь. У НБУ прогнозують зростання економіки, а в уряді хочуть збільшити зарплати. Економічні показники оцінили експерти.

«Оскільки в нашій країні в структурі споживчого кошика висока питома вага витрат на продукти харчування, то скасування регулювання цін на продовольство зробило істотний внесок в інфляцію. Для зниження інфляції необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну та Антимонопольного комітету. Але АМКУ не досяг успіху в демонополізації ринків. Станом на середину 2017 року більш ніж 40% ринків у нашій країні були монополізовані, 11% ринків працювали в умовах адміністративної чи природної монополії. Монополії та олігополії склалися в ПЕК (65%), у галузі транспорту та зв'язку (82%). Монополісти зловживають своїм становищем, застосовують інструменти, що дозволяють максимізувати прибуток шляхом завищення цін і тарифів. Це позначається на інфляції», – зазначив Данилишин.

На його думку, потрібно проводити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, що не обумовлені підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

Нагадаємо, за підсумками 2017 року в Україні споживчі ціни підвищилися на 13,7%.

Найбільше подорожчали овочі та яйця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: