Енергонезалежність України та її ціна: чи витримає населення

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

У відкритому світі за нормальноъ економіки й фінансів досягнути енергонезалежності цілком реально за два роки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи плани Міненерговугілля досягнути енергонезалежності до 2020 року.

«Не є жодною проблемою доставити в Україну вугілля, не є проблемою всупереч волі РФ отримати ядерне паливо від інших джерел, від американських, не є проблемою закуповувати російський газ у Європі й не залежати від РФ, якби не одне «але», – зазначив Гудима.

Експерт додав, що, на жаль, ми перебуваємо не в світовому просторі, а живемо в своєму, українському світі, де є домовленості, політика, рішення НКРЕКП.

Він підкреслив, що Україна має формулу «Роттердам плюс», яка говорить про те, що все залежить від політики.

«Нікуди дітися Порошенку від Ахметова. Закуповувати вугілля десь на світових ринках нікому не подобається, тому що там заробіток маленький. Більший заробіток – видобувати вугілля на неконтрольованій території, провозити його з РФ в Україну й отримувати величезні прибутки. Такими є українські реалії», – пояснив Гудима.

Якщо говорити словами, відірваними від України, то досягнути енергетичної незалежності можна, уточнив він, але якщо платити за тонну українського вугілля, яке видобувається поки на неконтрольованій частині, в декілька разів більше, ніж ми могли б платити, то українська економіка не здатна буде це витримати й забезпечити.

«Отже, підніматимуть надалі ціни на електроенергію. Весь час, до 2020 року. Це означає, що ми будемо платити Ахметову далі за такими тарифами, які компенсуватимуть йому всі затрати. Питання: чи витримають українці таку повну енергетичну незалежність? Ні, не витримають», – резюмував Олександр Гудима.

Як відомо, президент Петро Порошенко оголосив рік енергонезалежності України.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Ігор Насалик обіцяв, що протягом трьох років енергетична галузь, зокрема теплова генерація, позбудеться залежності від антрацитної групи вугілля. Всі його обіцянки – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: