Яку частину грошей боржників кладуть собі в кишеню державні виконавці?

Читать на русском

Дані про мільйонні розміри винагород топ-чиновників Державної виконавчої служби за стягнення боргів викликали швидку реакцію Кабміну і 23 серпня верхню планку розміру виплат виконавцям обмежили 300 тисячами гривень. «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, яка частина грошей за рішеннями судів про стягнення коштів осідає в кишенях держвиконавців.

Сьогодні в Україні армія державних виконавців налічує майже шість тисяч осіб і майже не змінилася в порівнянні з минулим роком, а середня кількість співробітників в одному відділенні ДВС нараховує близько дев'яти-десяти чоловік разом з керівником.

При цьому справ для них вистачає: тільки за перші півроку співробітники ДВС виконали 350 тисяч судових рішень, а в 2016 році ця цифра була ще більшою – 450 тисяч рішень.

Загальна сума, яку повинні стягнути виконавці (з урахуванням вартості описаного та проданого майна) також вражає уяву і становить приблизно чверть річного ВВП України. Так, в 2016 році стягненню підлягали майно і кошти на суму в 590 мільярдів гривень, а в 2017 році – 560 мільярдів.

Практика винагороди виконавців є абсолютно нормальною для всіх європейських країн, і українська норма в 2% від стягненої суми на виконавця зовсім не найбільша у світі. Так, у Болгарії та Польщі вони отримають до 15% від загальної суми, а в Румунії, Молдові та Казахстані досягає 10% від розміру коштів.

При цьому за чинним законодавством 0,5% від зібраної суми потрапляє в кишеню начальника органу ДВС, який займався виконанням судового рішення і всіх його заступників.

Окремо потрібно відзначити, що такі винагороди оподатковуються податками і зборами та п'ята частина від них потрапляє в державну казну.

Всього з вересня 2016 року по червень 2017 працівники ДВС зібрали 745 мільйонів гривень виконавчого збору, який складає 10% від що підлягає стягненню суми. Таким чином, приблизний обсяг коштів, які пройшли через виконавців за цей період становить близько 7,5 мільярда гривень, хоча сума може відрізнятися, оскільки збір не призначають в деяких випадках.

Надходження до держбюджету після введення практики мотивуючих винагород підросли. Так, за перші 10 місяців 2016 року ДВС перерахувала в бюджет 1,5 мільярда гривень, а всього за 8 місяців 2017 року виконавча служба поповнила бюджет на суму в 1,8 мільярда гривень. ДВС, виконавча служба, винагороди

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: