Податок на розкіш: як це працює за кордоном і в Україні

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

В Україні на сьогодні діють дві схеми оподаткування розкоші.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи дію податків на розкіш в Європі та Україні.

«Перший податок, який діє в нас, – це податок на нерухомість, що сплачується залежно від мінімальної заробітної плати з площі квадратних метрів, які є у власності громадян. Також є податок на автомобілі, що є новими й досить коштовними. Перелік їх розміщений на сайті Мінекономрозвитку. З них має сплачуватися податок у розмірі 25 тисяч гривень», – зазначив Несходовський.

Чи стали українці жити кращеАналітики «Слова і Діла» продовжують підбивати підсумки року й цього разу вирішили розібратися, чи стали українці останнім часом жити краще.

За його словами, в європейських країнах також діє така система – оподатковуються автомобілі та нерухомість, але з метою вирівнювання доходів громадян активно використовують прогресивну ставку – громадяни з більшими доходами сплачують більший відсоток на доходи фізичних осіб.

«Таким чином, вирівнюють нерівність, що існує в суспільстві», – уточнив він.

«У нас така процедура є завчасною й непотрібною в зв’язку з великим обсягом тіньової економіки. Зараз має бути єдина ставка з доходів фізичних осіб, що стимулювало б до виходу з тіні декларування доходів», – пояснив економіст.

Він зауважив, що певний час у нас діяла прогресивна ставка, але її скасували.

«Зараз у нас єдина ставка в розмірі 18% із доходів громадян. Наразі це правильний крок», – додав Несходовський.

На його думку, в нашій країні логічно було б для того, щоб вирівняти нерівність між бідними й багатими, забезпечити систему так званих податкових знижок.

«На сьогодні система є такоою: держава надає різноманітні субсидії громадянам, які небагато отримують. Логічніше, коли держава таким громадянам надає податкову знижку. Таким чином, ці громадяни мають можливість сплачувати менше податку з доходів фізичних осіб і залишати собі. Це дозволить стимулювати отримання офіційного доходу», – підкреслив економіст.

Час пішов: хто з українських політиків першим покаже е-деклараціюДержавні службовці, інші суб’єкти декларування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати е-декларації за минулий рік.

«Франція після перемоги соціалістів почала запроваджувати багато податків для багатих. Зокрема, диференціювавши ставку податку на доходи фізосіб, збільшивши її майже на 90% для людей, які отримують більш ніж 1 мільйон євро», – нагадав фахівець.

Він уточнив, що це мало зворотний ефект.

«Люди, які отримують такі великі доходи, просто почали переїжджати до інших країн із більш вигідними податковими умовами. Тому Франція загалом від таких заходів програла. На сьогодні йде процес демонополізації, така система призводить до того, що люди просто отримують громадянства інших країн», – резюмував Ілля Несходовський.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, чи стали українці жити краще.

Як змінилися доходи українців за підсумками останньої деклараційної кампанії – в матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, хто з українських політиків першим покаже е-декларацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: