Польські сири, імпортовані в Україну, виявилися фальсифікатом

Читать на русском
У відомстві скаржаться, що імпортери, в тому числі європейські, масово збувають на українському ринку неліквід.

Польські сири, імпортовані в Україну, під час перевірки виявилися на 100% фальсифікатом.

Про це повідомляється на сайті Держспоживслужби, передає «Слово і Діло».

Зона вільної торгівлі: чому Україна не може завоювати європейські ринкиУгода між Україною та ЄС про поглиблену зону вільної торгівлі набула чинності ще на початку 2016 року, але питання мит і квот досі викликають суперечки. Оцінку ситуації дали експерти.

У відомстві скаржаться, що імпортери, в тому числі європейські, масово збувають на українському ринку неліквід.

«Українці ментально сприймають імпортне як якісне. А насправді перевірені нами польські сири на 100% виявилися фальсифікатом. Вся продукція в різному процентному складі містила жири немолочного походження. Супровідної документації немає: ані паспорта якості, ані митної декларації, ані транспортної накладної. Все це контрабанда. Чому продукція незаконно потрапляє на наш ринок – це вже питання до служби безпеки», – заявив Максим Гончар, голова правління громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра».

Серед української продукції фальсифікату виявили майже 50%, але щороку його стає все більше, додав Гончар.

З квітня виробників продуктів харчування перевірятимуть без попередження. Таку можливість державні органи отримають із початком дії закону №2042-VIII «Державний контроль, який здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин».

Зараз же на перевірки бізнесу наклали мораторій. Можливість перевірити підприємство з'являється, коли продукція завадила споживачеві. Таку перевірку мають узгодити Мінекономіки, Мінагрополітики та центральна регуляторна служба. На практиці від скарги до фактичного візиту інспекторів на виробництво минає 5 місяців.

Нагадаємо, уряд продовжив заборону на експорт золота й срібла.

Раніше повідомлялося, що Україна заробила на аграрному експорті мільярди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: