У провадженні про незаконний експорт зерна фігурують концерни зі світовим ім'ям і ДАК «Хліб України»

Читать на русском
Скандал на зерновому ринку. Фіктивні компанії з України оформляли договори купівлі-продажу зерна зі всесвітньо відомими іноземними підприємствами. Виручка не поверталася на територію України.  Податки не сплачувалися.

У справі про незаконний експорт зерна, про який раніше заявили у Державній фіскальній службі України, згадуються відомі світові концерни.

Про це йдеться в ухвалі Київського райсуду міста Полтави від 23 листопада 2017 року, передає «Слово і Діло».

Згідно з текстом документу, суд дозволив слідчому управлінню фінансових розслідувань ДФС проведення обшуку в офісному приміщенні Полтави за адресою вул. Собороності 14, де, за данимим слідства, учасники угруповання проводили підготовку та переховували бухгалтерські документи, чорнові записи та оргтехніку. Зазначимо, що згідно з Державним реєстром, право властності на дану нерухомість належить Кабміну в оперативному управлінні ДАК «Хліб України».

Із матеріалів провадження випливає, що з 2016 року на території Полтавської, Миколаївської та Дніпропетровської областей діяла злочинна группа на чолі з двома громадянами, які придбали фіктивні підприємства і використовували їхні реквізити для незаконної купівлі, зберігання сільськогосподарської продукції, займалися відмиванням доходів внаслідок ухилення від сплати податків.

Фіктивні компанії, серед яких ТОВ «Бест-Полтава», ТОВ «Вімес Агро Трейд», ТОВ «АВМ Технолоджі» та багато інших, здійснювали незаконні операції з постачання зерна за межі України, чим скоїли кримінальне порушення, передбачене ч.1 ст.205 КК України.

Також в ході досудового слідства було виявлено зернові склади, котрі контролювались злочинною групою та належали ТОВ «Варваріський елеватор», ТОВ «роздорський елеватор», ТОВ «Алкея», ТОВ «Елеватор Агро», ТОВ «Кіровоградолія» тощо, розташовані у багатьох областях України.

З метою маскування незаконного походження зерна, одержаного за готовкові кошти внаслідок умисного ухиляння від сплати податків та службого підроблення, із використанням фіктивних реквізитів, злочинці оформлювали договори купівлі-продажу зерна із всесвітньо відомими іноземними підприємтствами, таким як - «Bunge Ltd.» (американська агро-промислова компанія із штаб квартирою у Нью-Йорку), «Glencore International AG», «COFCO RESOURCES S.A.» (швейцарські трейдингові комапанії) та ін. Розрахунок за продукцію закордонні компанії проводили в іноземній валюті на рахунки фіктивних підприємств-нерезидентів за нашої держави. Таким чином валютна виручка не поверталась на територію України та не сплачувались жодні податки.

Крім того, злочинці здійснювали реалізацію незаконно придбанного зерна і на внутрішньому ринку нашої країни.

Раніше повідомлялося, що САП спрямувала до суду обвинувальний акт щодо факту розкрадання зерна на 48 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: