До яких країн Україна експортує зброю?

Читать на русском

Наші аналітики підняли дані Держслужби експортного контролю, «Укроборонпрому» та доповідь Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI) за останні роки й з'ясували, якою є в світі частка експорту українських озброєнь та до яких країн воно поставляється.

Так, згідно зі звітом SIPRI за період з 2012 до 2016 року, Україна посіла 9-те місце в десятці найбільших світових експортерів зброї. Перші два місця в цьому списку традиційно утримують США та Росія – сумарно їм належить понад половина всього світового експорту озброєнь, 33 та 23 відсотки відповідно.

Також до п'ятірки з великим відставанням в обсязі експорту зброї потрапляють Китай, Франція та Німеччина, а Велика Британія не дотягує до цих держав приблизно відсотка, тому опинилася на шостому місці.

Щодо України, за цим показником ми опинилися в одній групі з такими країнами, як Іспанія, Італія та Ізраїль, причому різниця в обсягах досить невелика – від 0,1% до 0,3%.

Географія поставок української зброї також досить простора, але якщо поставки до країн із досить слабким власним ВПК можна легко пояснити, то окремо варто зупиниться на тому, якими типами української зброї зацікавилися в США, Канаді, Німеччині, Туреччині та Китаї, які й самі далеко не пасуть задніх у виробництві зброї.

За даними Держслужби експортного контролю, за минулі три роки США купували в України переважно гвинтівки та карабіни, купивши за цей час трохи більш ніж 30 тисяч одиниць цієї зброї. Крім того, Америка цікавилася вітчизняними переносними протитанковими гранатометами, переносними керованими протитанковими ракетами та ПЗРК, хоча загальна кількість таких закупівель становить близько сотні на рік.

Канада за цей час купила в України лише трохи більш ніж десять тисяч одиниць гвинтівок і карабінів, Німеччина купила в нас рівно десяток ПЗРК, а Туреччина придбала менш ніж 50 легких кулеметів і 4 пістолети. Щодо Китаю, то в 2014 році він придбав в України один військовий корабель (який може бути й катером).

Танки, за даними «Укрспецекспорту», в нас за останні три роки купували Таїланд, Ефіопія, Нігерія та ДРК, причому загальна кількість проданих одиниць становить 78 штук. Щодо бойових броньованих машин різного типу, то тут цифри трималися на рівні 20 на рік до 2016-го, коли ОАЕ купили в нас велику партію бронемашин.

Крім того, 5 військових літаків у 2014 році експортували до Хорватії й 1 – до Чаду. В 2014-му 6 бойових вертольотів були продані до Білорусі, ще 2 – до Нігерії, а в 2015-му 5 пішли до Судану.

Детальніше про експорт українських озброєнь – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: