Приватизація та повернення «Укртелекому»: вся історія

Читать на русском

Київський апеляційний господарський суд 12 грудня залишив без змін рішення суду за позовом Фонду держмайна про розірвання договору купівлі-продажу приватного акціонерного товариства «Укртелеком». Таким чином, компанія остаточно повернеться в державну власність. «Слово і Діло» зібрало всю історію приватизації та повернення «Укртелекому».

Контрольний пакет акцій «Укртелекому» був виставлений на продаж 12 грудня 2010 року. Єдиним претендентом на купівлю акцій стала компанія ЕСУ (дочка австрійського фінансового консорціуму EPIC). 11 березня 2011 року Фонд держмайна продав ЕСУ 92,79% акцій «Укртелекому» за 10 млрд 575,1 млн грн. У травні того ж року угода була завершена.

У квітні 2013 року Укрексімбанк та Ощадбанк придбали акції компанії ЕСУ на суму 2,24 млрд і 2 млрд грн. У червні того ж року компанія бізнесмена Рината Ахметова СКМ купила у групи EPIC 100% акцій кіпрської компанії UA Тelecominvest Limited, якій належали всі акції ЕСУ, яка своєю чергою володіє акціями «Укртелекому». Сума угоди склала 860 млн дол. і на момент покупки не розголошувалася. Таким чином, СКМ Ахметова отримала контроль над 92,79% акцій «Укртелекому».

У липні СКМ перерахувала австрійської компанії перші 100 млн дол. і більше транзакції не надходили. Згодом компанія EPIC змінила назву на Raga Establishment і в лютому 2017 року висунула компанії Ахметова претензії на 760,6 млн грн.

За клопотанням Генеральної прокуратури України в квітні минулого року Печерський суд Києва заарештував акції «Укртелекому». «Управлінням ГПУ щодо протидії ОЗУ ведеться провадження про незаконне виділення за вказівкою Януковича 220 мільйонів гривень із державного бюджету України та приватизації 93% акцій «Укртелекому» за заниженою на 1,6 мільйона гривень», – повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

Уже наступного місяця Фонд держмайна подав до суду позов проти ЕСУ та Укрексімбанку про розірвання договору купівлі-продажу «Укртелекому» й висунув вимогу про стягнення з відповідачів пені в розмірі 2,17 млрд грн. Крім того, у вересні ФДМ виявив порушення інвестиційних зобов'язань, яких припустилася в «Укртелекомі» компанія ЕСУ (зобов'язання полягали у вкладенні 450 млн дол. інвестицій і передачі державі спецмережі зв'язку).

19 жовтня Господарський суд Києва підтримав вимоги Фонду про розірвання договору та повернув 92,79% акцій компанії в державну власність. Суд також зобов'язав Укрексімбанк списати з рахунку ЕСУ пеню в розмірі 2,1 млрд грн. Наприкінці минулого року столичний Госпсуд дозволив «Укртелекому» не виплачувати Ощадбанку борг у розмірі 1,1 млрд грн.

Тим часом Raga Establishment (колишня EPIC) виграла в Лондонському арбітражному суді, який ухвалив рішення виплатити їй 760 млн дол. і 60,4 млн дол. відсотків і судових витрат від компанії Ахметова СКМ.

У зв'язку з цим суд Кіпру задовольнив позов Raga Establishment і заморозив активи Ріната Ахметова на суму 820 млн дол. У групі СКМ заявили, що оскаржуватимуть це рішення: «Ми категорично не згодні з цим визначенням, і воно буде нами оскаржено. Компанії групи СКМ будуть також активно захищатися в судах проти безпідставного позову компанії Raga Establishment Limited, в рамках якого було винесене рішення».

У Ахметова оскаржать рішення кіпрського судуГрупа СКМ, яка належить олігарху Рінату Ахметову, заявила, що оскаржуватиме рішення суду на Кіпрі про заморожування активів на суму 820 мільйонів доларів.

У компанії також відзначили, що СКМ ані прямо, ані побічно не брала участі в приватизації «Укртелекому» в 2011 році.

«Претензії Фонду держмайна та інших державних органів України щодо законності приватизації «Укртелекому» та виконання інвестиційних зобов'язань стосуються саме діяльності Raga Establishment Limited і її реальних кінцевих бенефіціарів, а також осіб, які фінансували приватизацію в 2011 році», – підкреслили в СКМ.

Вчора стало відомо, що суд у Нідерландах видав тимчасовий наказ про заморожування на території країни активів СКМ. Повідомляється, що рішення пов'язане із судовим процесом на 820 млн дол.

Детальніше – на інфографіці.

Відзначимо, чистий прибуток «Укртелекому» станом на 1 жовтня 2017 року склав 283,3 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: