Компанія Гонтаревої допомагала Януковичу вивести мільярди – ЗМІ

Читать на русском
Екс-президент Віктор Янукович вивів із країни1,5 мільярда доларів у період із 2012 до 2014 року за допомогою компанії ICU.

Екс-президент Віктор Янукович вивів із країни $ 1,5 млрд в період з 2012 по 2014 рік за допомогою компанії ICU.

Про це свідчить судове рішення Краматорського районного суду, яке оприлюднило арабське видання Al Jazeera, пише «Слово і Діло».

Куди пішли кошти: НАБУ розслідує списання Ощадбанком коштів спецконфіскаціїНаціональне антикорупційне бюро проводить розслідування відносно голови правління державного Ощадбанку і його підлеглих за підозрою в розтраті майна на 21 мільйон доларів.

У цьому рішенні детально описується складна мережа компаній, які використовувалися для виведення грошей, а ICU виступала посередником купівлі облігацій, деномінованих у доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму $1,5 млрд, зазначає видання.

Згодом ці компанії були простежені до Януковича.

Краматорський суд передав секретну постанову в березні 2017 року. У ній перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські, що фактично були «трубопроводом для викачування грошей із країни», зазначає Al Jazeera.

Уся фінансова мережа була описана як «злочинне підприємство», очолюване Януковичем. Також у документі названа організація «Секретаріат Сергія Віталійовича Курченка». Курченко – бізнесмен, який з'явився у віці 27 років зі статками у $400 млн і величезним нафтогазовим бізнесом. Він вважався «головним фінансовим директором» Януковича.

При цьому в ICU повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються всіх законодавчих та нормативних вимог до укладення брокерських угод із будь-яким клієнтом.

У компанії додали, що правоохоронні органи та регулятори ринку «глибоко заглядають» в операції з облігаціями, в яких вона брала участь.

Сама ж Гонтарева зазначила, що, коли робилися транзакції, вона та ICU «не бачили нічого підозрілого».

Національний банк, за її словами, «підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому в ICU не було жодних підозр щодо цих компаній, оскільки всі документи та виписки з рахунків у Національному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства».

Група ICU створена в червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування. До її складу належать Інвестиційний капітал Україна, однойменна компанія з управління активами (КУА), банк Авангард і КУА-АПФ Трійка Діалог Україна.

У 2014 році новопризначена голова Національного банку України Валерія Гонтарева пішла з посади голови ради директорів групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) й продала свою частку в групі.

Після продажу Гонтаревою частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, яким належить 6,5% і 9,9% відповідно.

У квітні 2017 року Гонтарева повідомила про відставку з посади голови НБУ.

ICU, як і сама Гонтарева, мають тісні зв'язки з урядом України. Так, після вступу на посаду президент України Петро Порошенко найняв ICU для продажу своїх активів. У квітні 2016 року ICU заявила про завершення передачі в «сліпий» траст компанії Rothschild Trust частки Порошенко в корпорації Roshen.

Нагадаємо, в ГПУ розповіли, скільки «грошей Януковича» вже освоїли.

Як відомо, 27 грудня детективи НАБУ провели виїмку документів в Ощадбанку в справі про конфіскацію $1,5 млрд у екс-президента Віктора Януковича та його оточення.

Наприкінці квітня суд конфіскував гроші оточення Януковича на суму $1,5 млрд. Своєю чергою адвокати заперечують причетність Януковича до конфіскованих грошей. За їхніми словами, на його рахунку в Ощадбанку лише 28 млн грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: