Загальнобудинкові та особисті лічильники: в чому складність обліку та чи доведеться платити за сусіда

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Питання лічильників – це питання ресурсів передусім. Є ресурси, які використовуються абсолютно індивідуально, а є спільні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи ситуацію з обліком та пропозицію нардепів заборонити встановлення загальнобудинкових лічильників газу без згоди всіх жителів.

«У ситуації з водопостачанням важливо мати загальнобудинковий лічильник. У будинку є втрати, наприклад, протікання води. Це дуже часто трапляється. Логіка всіх законів про облік у тому, щоб усе те, що постачається до будинку, було оплачене. Компанії, що займається постачанням води чи газу, мають усе оплатити», – констатував Павлюк.

Новий закон про ЖКП: особливості документу та заборгованість українців за комуналкуСлово і Діло спробувало з'ясувати, як сьогодні українці платять за комуналку та що рік прийдешній нам готує: нові тарифи, послуги або штрафи.

У випадку з теплом ситуація складніша, підкреслив експерт.

«Тепло використовується колективно. Якщо одна особа гріє свою квартиру, а її сусід не гріє, то він фактично краде тепло в того, хто гріє оселю. Це відчувається й усе доводиться. Тому тут складніша методика розподілення», – уточнив він.

За його словами, для того, щоб вирішити цю проблему, зараз розробляється окрема методика.

«Місць загального користування декілька, наприклад, батареї в коридорах, труби, які йдуть у будинку, у підвалі, на даху. Тому тепло, витрачене в місцях загального користування, яке пішло на нагрів, опосередковано також нагріває й квартири. Тому в новому законі про комерційний облік встановлять норму, де рахунок за опалення квартири не може бути меншим, ніж у середньому в будинку. Власне, для того, щоб не платити за сусіда, і є ця норма», – пояснив експерт.

Щодо газу, то це продукт, який використовується індивідуально, додав фахівець.

«Якщо ми говоримо про використання цього газу для приготування їжі, а не опалення, тобто в місцях виключно для приготування їжі, то його скільки потрібно спалити, стільки й спалюють. Це суто індивідуально. Тому там важлива наявність індивідуальних лічильників. Вона регулює поведінку споживача. Платиться виключно за те, що спожили», – зазначив він.

«Оскільки газ є продуктом, дуже небезпечним у побуті, то його витоків практично не буває, як у випадку з водою, інакше це закінчується аварією. Тобто його легко ідентифікувати. Це викликає тривогу, реакцію аварійних служб. Тому важлива наявність індивідуального обліку газу для мотивування людей поводитися інакше», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів.

Детальніше про те, скільки обіцянок провалив, а скільки виконав Кабмін минулого року, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: