У Раді вирішують долю унікального київського вузу

Читать на русском
У Верховній Раді занепокоєні долею Київського хореографічного училища . Про це Слову і Ділу розповів народний депутат фракції Народний фронт Віктор Єленський.

У Верховній Раді занепокоєні долею Київського хореографічного училища.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат фракції «Народний фронт» Віктор Єленський.

Обіцяв – виконай: як змінився рівень відповідальності фракцій та депутатських груп ВРАналітики Слова і Діла підрахували, як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВРУ VIII скликання в 2017 році.

«На жаль, на етапі розробки, доопрацювання та затвердження державного бюджету на 2018 рік нам не вдалося перекинути фінансування цього училища з київського міського бюджету на державний», - пояснив Єленський.

За його словами, і керівництво училища, і народних депутатів турбують ризики, які випливають з фінансового підпорядкування навчального закладу. «Бо це унікальне училище. Його випускники більше ніде не вчаться, бо хореографічного інституту в Україні немає. Тобто закінчив – одразу стає зіркою балету. Тому потрібно, щоб ареал набору абітурієнтів був більшим, ніж Київ. Мені здається, що це питання державне, а не регіональне», - зазначив народний депутат.

Він також підкреслив, що столична міська влада може ввести певні преференції для вступу в училище саме для киян. Тому народні обранці хочуть пропонувати зміни до законодавства, щоб це училище фінансувалося з держбюджету. «Або будемо працювати з Міністерством культури, щоб вони зробили подання на присвоєння училищу статусу національного. Принаймні, будемо пробувати це зробити», - сказав Віктор Єленський.

Нагадаємо, що згідно статті 24 держбюджету понад 400 ВНЗ І-ІІ рівня акредитації передаються у комунальну власність. Їх фінансування має здійснюватися на кошти місцевих бюджетів.

Статус національного забороняє органам виконавчої влади передавати закріплене за національними закладами (установами) України майно, що перебуває у державній власності, будь-яким органам, підприємствам, установам, організаціям. Місцевим органам влади законодавство рекомендує не вилучати земельні ділянки для державних і громадських потреб із земель, наданих у користування національним закладам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: