Погоджувальна рада: за що голосуватимуть нардепи в кінці року

Читать на русском

Про що ми думаємо у другій половині грудня, в кінці поточного року? Зазвичай, підбиваємо підсумки роботи, ділимося один із одним планами на майбутнє, мріємо про всілякі гаразди... Не стали вийнятком і народні обранці, які на Погоджувальній раді 18 грудня відзвітували про роботу фракцій та груп, а також повідомили, за що боротимуться у наступному році.

Першим узяв слово голова «Опоблоку» Юрій Бойко. Він підбив підсумки 2017 року:

«Парламент... стояв осторонь подій і процесів, які турбують левову частину нашого населення країни, – це примирення на сході, завершення конфлікту і відновлення територіальної цілісності нашої держави, нормандський формат, посередницька місія між Сполученими Штатами Америки і Росії – все це залишилось поза парламенту як державного інституту» - зазначив нардеп.

Тому «Опоблок» виступив категорично проти політичних декларацій, які не приведуть до вирішення того, що хоче весь народ України: примирення і відновлення, і повернення територій.

«Друга помилка. Парламент не спромігся за весь рік заслухати діяльність уряду. А саме головне, не розглянув програму виходу з економічної кризи, яку повинен кожен рік представляти уряд» - повідомив Бойко.

Також Бойко, як зазвичай, розкритикував прийнятий бюджет. Наполіг на відновленні державного регулювання цін на предмети першої необхідності. Вимагав розгляду питання індексацій пенсій для військових пенсіонерів і пенсіонерів правоохоронців, а також прийняття двох законів про підтримку переселенців.

Лідер Радикальної фракції Олег Ляшко вкотре звернув увагу на високий курс гривні щодо долара та значив, що національні виробники не можуть реалізувати свою продукцію за кордоном, бо «Укрзалізниця» начеб-то віддає пріоритет транзиту російських вантажів. Він також розкритикував співпрацю з МВФ. Нардеп наполіг на внесенні президентом кандидатури на посаду Голови НБУ.

«Я вимагаю від парламенту, від парламентської більшості розглянути наші законопроекти, які дають можливість активізувати економічне зростання в країні: не 2 відсотки зростання ВВП, а мінімум 8 відсотків. Черговий етап підвищення зарплат, пенсій, тому що, коли ми говоримо про пенсійну реформу, забуємо про колгоспників, які багато працювали, а на жаль, збільшення пенсій їх не торкнулося», - зазначив Ляшко.

Також він повідомив, що вимагає визнати, що українська земля належить фермерам, та підтримати законопроект «Купуй українське, плати українцям».

Від «Волі Народу» слово взяв Євген Рибчинський, який наголосив на необхідності прийняття законопроекту №7014 про авторське право та відликанні депутатського законопроекту щодо створення антикорупційного суду.

Від БПП Артур Герасимов вимагав відкликання законопроекту 6011, який блокує процес створення антикорупційного суду на поточному пленарному тижні. Також він наполіг на необхідності розгляду законопроектів щодо скасування електронного декларування для представників громадських організацій, президентського проекту Закону 7363 про деконцентрацію у сфері земельних відносин, а також законопроекту, котрий врегулює діяльність товариств з обмеженою відповідальністю.

Голова «Народного фронту» Максим Бурбак на початку свого виступу подякував українських воїнам у зоні АТО та зазначив, що «в бюджеті закладено 5 відсотків валового внутрішнього продукту на безпеку і оборону». Тому, приорітетом на наступний рік також залишатиметься питання національної безпеки.

«Тож якнайшвидше треба ухвалювати Закон про визнання Росії агресором та відновлення територіальної цілісності України. Ми й надалі будемо відстоювати розвиток оборонної промисловості, розробку сучасного озброєння. «Народний фронт» продовжуватиме боротися за зміцнення соціального захисту військовослужбовців, підняття престижності професії солдата і офіцера українських Збройних Сил. Ми будемо і надалі спрямовувати зусилля парламенту і виконавчої влади на протидію ворожій пропаганді, посилення та розширення санкцій проти країни-агресор», - зазначив Бурбак.

Також він наполіг на необхідності поставити на голосування законопроекти щодо посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, спрощення розслідування окремих кримінальних справ та закликав зробити все, для того, щоб розпочати публічну відкриту приватизацію.

Очільник «Самопомочі» Олег Березюк як і зазвичай, розкритикував роботу парламенту в 2017 році, зазначив недоліки держбюджету.

«Ми маємо прийняти закон і показати людям, що ми дбаємо про антикорупційний суд. І де він? Ми маємо прийняти закон про реінтеграцію території і визначити, врешті-решт, ворога і дату його окупації України! І це буде дбання про українського воїна і про українську землю. І будь ласка, виправте свої помилки. Заберіть гроші в олігархів і віддайте селянам, які сьогодні сіють і годують українську армію і українську державу», - підсумував нардеп.

Від «Батьківщини» наостанок слово взяв Сергій Соболєв, котрий наголосив на тому, що завдяки намаганням його політичної сили було продовжено мораторій на продаж землі та назвав бюджет на 2018 рік «головним провалом». Він також наполіг на необіхності ухвалення Закону щодо заборони емфітевзису і попереднього укладення угод по приватизації майбутніх земель.

Детальніше - на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: