Конфлікт Данилюка з Луценком: із чим пов'язане протистояння та кого звільнить АП

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Конфлікт між Данилюком і Луценком – це давнє протистояння, оскільки влада в нас не монолітна, є різні групи впливу, інтереси. Відповідно, вони й призводять до таких сутичок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи конфлікт між керівниками Мінфіну та Генпрокуратури.

«Зараз є об'єктивні причини та претензії до Луценка. Зокрема, є питання щодо справи Саакашвілі, спостерігається провал генпрокуратури в цьому напрямку, протистояння з НАБУ, що явно є елементом можливої відставки генпрокурора. Тому використовуються різні ситуації й можливості не стільки помститися, скільки спробувати прибрати людину, яка є не дуже зручною», – зазначив Петренко.

До того ж потрібновраховувати, що йдеться про протистояння з олігархами, додав експерт.

«Зокрема, протистояння спостерігається з Коломойським. Тим більше зараз почався новий виток навколо ПриватБанку. Ймовірно, це також свого роду відлуння олігархічно-владного протистояння», – пояснив політолог.

Як працюється Данилюку на посаді міністра фінансів?Ми продовжуємо спостерігати за роботою міністрів на своїх постах, і на цей раз аналітики «Слова і Діла» вирішили відстежити, як виконує свої обіцянки керівник Мінфіну Олександр Данилюк.

На його думку, малоймовірно, що відбудеться відставка Данилюка або Луценка. Оскільки підтримка президента зараз низька, прибирати когось із них зовсім не в його інтересах.

«Звичайно, з міністром фінансів дещо легше, ніж із Луценком, у тому сенсі, що в Мінфіні завжди є заступники, які теоретично можуть бути в. о., тобто робота триватиме, але з іншого боку, це для тієї ж АП буде показником близькості до певних людей і того, на чиєму боці грає Порошенко», – підкреслив експерт.

До того ж, якщо вони поставлять умову про відставку Данилюка, це стане певним зіткненням із Гройсманом, уточнив він.

«У такому разі в перспективі є ризик втратити підтримку прем'єра. Тому, ймовірно конфлікт, Луценка й Данилюка вирішуватиметься в кабінеті президента за зачиненими дверима», – резюмував Ігор Петренко.

Детальніше про те, як Олександр Данилюк працює на посаді міністра фінансів, читайте за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 30 обіцянок голови Мінфіну, 12 з яких мають статус «у процесі».

Відзначимо, що в досьє генпрокурора набагато більше обіцянок – 140, більшість з яких він не виконав. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: