Як працюється Данилюку на посаді міністра фінансів?

Читать на русском

Ми продовжуємо спостерігати за роботою міністрів на своїх посадах, і цього разу аналітики «Слова і Діла» вирішили відстежити, як виконує свої обіцянки керівник Мінфіну Олександр Данилюк.

Нещодавно Генпрокуратура запідозрила Данилюка в ухиленні від сплати податків і після рішення суду призначила позачергову перевірку міністра податківцями. Своєю чергою, Данилюк назвав рішення про позапланову перевірку його коштів незаконним, політично мотивованим і навіть оскаржив його в апеляційному суді. Однак не забув він і про добру політичну традицію перехоплення ініціативи. Мовляв, «якщо перевірки не уникнути, її треба очолити» і виступив з вимогою до ДФС перевірити його на предмет ухилення від податків.

Зараз за главою фінансового відомства числиться 31 обіцянка, яку він дав на цій посаді, 10 із яких він виконав і ще 4 – провалив. Таким чином, рейтинг відповідальності політика нині становить 32%.

Варто зазначити, що якби Данилюк виконав свою обіцянку, дану ще в травні 2016 року, ліквідувати податкову міліцію «найближчим часом», то перевіркою його активів займалася б уже фінансова поліція.

Також за главою Мінфіну числиться провалена за терміном обіцянка зареєструвати в парламенті законопроект про пенсійну реформу до кінця квітня, який Верховна Рада ухвалила в першому читанні якраз перед тим, як піти на канікули.

До досягнень Данилюка можна віднести виконану обіцянку передбачити в бюджеті фінансування сектора безпеки й оборони на рівні від 5% ВВП країни. Зрештою, витрати на оборону в Держбюджеті склали 5,2%, що навіть трохи більше озвученої міністром цифри.

Крім того, міністру фінансів зарахована обіцянка проводити в 2017 році бюджетний процес за новими правилами: Рада ухвалила законопроект про середньострокове бюджетне планування в кінці березня, що дозволяє планувати витрати країни на три роки вперед.

До найважливіших обіцянок міністра, які ще перебувають на контролі наших аналітиків, потрібно віднести дві реформи: Державної фіскальної служби з оновленням кадрового складу, конкурсним відбором і залученням молодих фахівців і реформу Митної служби – зараз у ВР лежить законопроект Кабміну, який містить 19 пунктів реформування митниці.

Документ розроблявся разом з депутатами, громадськістю, представниками бізнесу та експертами та позиціонується як «збалансований» між інтересами держави і бізнесу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: