Рік після націоналізації: що відбувається з ПриватБанком

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Націоналізація ПриватБанку була вимушеним кроком, тому що фінустанова має багато боргів, які немає чим гасити. Картина, яка складалася на той момент, не залишала іншого вибору, але те, як пройшла ця націоналізація, має наслідки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи справи в ПриватБанку через рік після націоналізації.

«Шлях, що обрали, фактично переклав ПриватБанк на держбюджет, а ті механізми, які були обрані для капіталізації банку, також викликають сумніви, оскільки включали в себе елемент примусової конвертації кредитів зовнішніх позичальників у капітал банку. Сьогодні це оскаржується в судовому порядку», – зазначив економіст.

Він додав, що до сьогодні є багато питань з приводу того, наскільки політика НБУ та його контрольні функції є в цьому плані взагалі адекватними.

«Довести до такого стану – це фактично порушення наявних нормативів та контрольних функцій з боку центрального банку. Не варто всю провину покладати лише на менеджмент ПриватБанку», – уточнив фахівець.

«Був один менеджмент, потім його змінили, взяли інший. Питання активів, тривають судові процеси, мають місце чисельні позови і з боку зовнішніх кредиторів, і від екс-власників. Це все маємо сьогодні. Тому сказати, що в статусі державного влада навела порядок в ПриватБанку, дуже складно. Проблема Привату зависла», – констатував експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко гарантує збереження коштів клієнтів ПриватБанкуСказано 19 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, банкрутства ПриватБанку не допустять, установу триматимуть на плаву.

«Дати збанкрутувати ПриватБанку – це створити тотальний колапс фінансової системи України. Це найбільший системний банк країни. Проте розв’язання тих численних вузлів, що утворилися, йде дуже повільно й викликає багато питань», – підкреслив Сіденко.

На його переконання, сценарій повернення ПриватБанку колишнім власникам є малоймовірним.

«У нашій країні вже не варто нічому дивуватися. Проте коли фінустанова зазнає таких репутаційних втрат, говорити про повернення не доводиться. Втрата довіри у фінансовій сфері – це критичне явище», – резюмував Володимир Сіденко.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, чим володіє в Україні колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський.

Відзначимо, за даними порталу, минулого року президент Петро Порошенко пообіцяв, що держава гарантує клієнтам ПриватБанку недоторканність їхніх грошей. Обіцянка має статус «не виконано». Детальніше –за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: