Україна й транші від МВФ: як українці сприймають співпрацю з кредиторами

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Перед ухваленням необхідних законопроектів для пенсійної та судової реформ урядовці й експерти вказували на те, що цей крок є необхідним не лише для структурних перетворень в українському суспільстві, а й тому, що це є умовою для подальшого співробітництва із закордонними донорами, зокрема для отримання траншу МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи роль МВФ у процесі ухвалення законодавчих змін та реформ.

«Зі скрипом, однак пенсійну та судову реформи ухвалили. Проте перед урядовцями стоїть необхідність ухвалення ще однієї реформи, на якій наполягають закордонні партнери, в першу чергу МВФ. Йдеться про земельну реформу», – констатував Шульга.

Соціолог підкреслив, що понад 90% громадян виступають проти такого кроку й лише кілька відсотків – за.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

«Нескладно спрогнозувати, що охочих серед депутатів, готових ще більше знизити свій рейтинг задля ухвалення таких законопроектів, буде ще менше, ніж тих, хто був готовий проголосувати за пенсійну реформу», – припустив експерт.

Фахівець не виключив, що в зв’язку з такою ситуацією влада може вдатися до останнього аргументу.

«Річ не лише в надзвичайно низькій популярності запропонованої реформи, а й у низькому рівні довіри з боку українців до самого МВФ: трохи більш ніж чверть громадян довіряють цій організації й удвічі більше – не довіряють», – зазначив Шульга.

Експерт нагадав, що владна команда Віктора Януковича, перш за все завдяки Азарову, залишила своїм наступникам багатий спадок, до якого, зокрема, належало радше негативне ставлення населення до співпраці України та МВФ.

За часів попередніх президентів ставлення громадян до кредиторів було порівняно позитивним і різко змінилося саме з приходом команди «міцних господарників».

«Залишається це ставлення українців до співпраці з МВФ радше негативним і нині. Тому такі настрої громадян щодо МВФ можуть використовуватися не лише численною, перш за все східно орієнтованою, опозицією, але й, як крайній захід, самою владою. Мовляв, і без того ми йдемо наперекір суспільним настроям у всьому, давайте діяти трохи м’якше», – резюмував Олександр Шульга.

Як депутати голосували за пенсійну реформу, можна дізнатися за посиланням.

Докладніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізає підтримку України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: