НКРЕКП під контролем Порошенка: що пропонували для регулятора та чи змінять тарифи

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Окрім ухваленого закону, було ще два. Зокрема, інші варіанти пропонували залишити кворум трьох осіб, залишити чинні рішення в силі, але тоді частину питань можна було б вирішити лише після призначення нових членів на основі конкурсу або передати повноваження КМУ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи рішення ВР ухвалити законопроект, який дозволяє президенту одноосібно призначати членів НКРЕКП.

«У законопроектах були відображені лише сьогоднішній варіант і варіант залишеня чинних рішень у дії – це законопроект Підлісецького-Продан», – зазначила Бойко.

Вона уточнила, що комітет підтримав обидва, але зала проголосувала лише за один.

«Згідно з проголосованим законопроектом, зараз буде пряма залежність НКРЕКП від АП. Тобто яких людей президент захоче, таких і призначить. Скоріш за все, це будуть люди, лояльні до сьогоднішньої позиції комісії», – пояснила фахівець.

Новий закон про ЖКП: особливості документу та заборгованість українців за комуналкуСлово і Діло спробувало з'ясувати, як сьогодні українці платять за комуналку та що рік прийдешній нам готує: нові тарифи, послуги або штрафи.

За її словами, якби був ухвалений проект Підлісецького-Продан, то «тимчасовий склад» міг би ухвалити рішення лише щодо тих питань, які не можна вирішити через продовження рішень минулого складу.

«Наприклад, встановлення «зелених» тарифів, затвердження інвестиційних програм», – додала вона.

Експерт не виключила, що новий склад комісії може переглянути тарифи.

«З часом стануть зрозумілими наміри, але, ймовірно, новий склад підвищить оптову ринкову ціну. Як результат, зростуть тарифи на електрику для бізнесу. Отже, й на воду для всіх, оскільки там є велика складова електроенергії», – резюмувала Тетяна Бойко.

Як відомо, в листопаді 2017 року робота Нацкомісії була заблокована. НКРЕКУ не змогла зібратися через відсутність кворуму.

За даними «Слова і Діла», ще взимку прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає. Повний перелік обіцянок очільника уряду – за посиланням.

Детальніше про новий закон про комунальні послуги – в інфографіці за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: