ЗВТ з Канадою: чого чекати від взаємної торгової лібералізації

Читать на русском

15 березня в Міністерстві економрозвитку й торгівлі України повідомили, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою запрацює вже цього літа. Цій заяві Наталі Микольської передували такі події, як ратифікація на початку березня цієї угоди Сенатом Канади, а буквально за кілька днів – аналогічний крок з боку Верховної Ради.

Зі свого боку Україна зобов’язалася здійснити повну лібералізацію для 72% канадських товарів, скасувати (із використанням перехідних періодів у 3,5 та 7 років) для 27% товарів із Канади, провести часткову лібералізацію для сільськогосподарських товарів із цієї країни.

Канадці ж гарантують українським експортерам такі умови, як відкриття 99% ринку товарів, асиметричні тарифні зобов’язання, технічна допомога.

Основними взаємними положеннями угоди є пільговий доступ до участі в державних закупівлях, охорона та захист інтелектуальної власності, спрощення процедур торгівлі із застосування нетарифних заходів.

Відзначимо, що із введенням у дію 1 січня 2016-го Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, експорт українських товарів (порівняно з 2015 роком) до низки великих ринків ЄС упав. Зокрема, знизилися темпи торгівлі вітчизняними товарами з Великобританією, Францією, Італією, Іспанією й Португалією. Разом з тим, пожвавися експорт до Німеччини, Нідерландів, Швеції, Фінляндії, Румунії, Польщі й Хорватії.

Що ж до показників імпорту, то вони продемонстрували позитивний результат для більшості країн-членів ЄС. Найбільше в порівнянні з попереднім роком у 2016-му почали возити товарів до України з Франції, Швеції, Великобританії, Хорватії, Італії, Латвії, Данії, Чехії, Словаччини і т. д.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: