Трудова міграція: чому Україна ризикує залишитися з порожніми робочими місцями

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Якщо раніше ситуація з працевлаштуванням виглядала приблизно так: не подобається – ніхто не тримає, бо є багато охочих на одне місце, то зараз ситуація прямо протилежна – знайти людей, щоб працювали, стало непросто. Ті заробітні плати, які пропонують, уже не влаштовують. Ба більше, навіть якщо пропонують підвищення, це не завжди стримує працівників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, оцінюючи проблеми трудової міграції та наслідки для країни.

«Людей не вистачає вже сьогодні. Далі картина може посилюватися. Ми залишимося з порожніми робочими місцями. Це наслідок довгострокової політики, орієнтованої на дешеву робочу силу, яка проводиться в Україні від початку незалежності. Ставлення до працівника просте – що менше ми тобі заплатимо, то краще. Якщо це природньо для фірми, то для держави така політика призводить до довгострокових наслідків, які вже б’ють по нас», – зазначив експерт.

Питання не лише в зарплатах – прийшла зневіра, більше не віриться в бізнес, а, можливо, й у державу загалом, підкреслив він.

Всім відома теза: держава дбає не про нас. Люди віддають перевагу працювати за кордоном, навіть якщо там така сама заробітна плата, як тут. Це наслідки політики дешевої робочої сили та зневіри людей.

«Довіра – це головний ресурс нашої епохи. А зараз мало хто вірить в український бізнес та Україну як місце, де можна заробити. Тому ми зіткнулися з трудовою міграцією. Все це є наслідком ставлення до людини, як до раба чи до непотреба», – додав фахівець.

Складно уявити, яких зусиль доведеться докласти, щоб повернути людей в Україну, уточнив економіст.

«Річ у тім, що вже виключно економічні заходи нічого не вирішують, вони занадто слабкі. Сьогодні середня зарплата близько 6 тисяч гривень, а має бути приблизно в 2,8 раза більшою. При цьому нам хочуть підняти зарплату на 20%. Ми маємо радіти? Це позиція: ми імітуємо роботу, а не працюємо», – пояснив він.

На його думку, навіть якщо сьогодні людям платитимуть справедливу заробітну плату, мало хто повірить, що вона реально чесна.

Підвищення зарплат – це проміжний елемент. Почати варто зі зміни філософії, ставлення до праці, до людей, працівників. Без цього Україна немає шансів повернути людей.

«300 років тому в Парижі була ухвалена Декларація прав людини та громадянина. Починається вона з того, що основними причинами корупції та страждань народу є невігластво та попрання прав людей», – нагадав фахівець.

Він акцентував, що в нас причиною корупції вважають індивідуальну зіпсованість чиновників, а боротися з корупцією хочуть шляхом створення поліцейської держави.

«Але що будує поліцейська держава? Мало просто заплатити справедливу зарплату. Зарплата не має бути подаянням, потрібно створити умови, щоб людині віддавали належне. Для цього потрібно змінювати філософію», – резюмував Юрій Буздуган.

Як змінювався рівень безробіття та демографічні показники за останні п'ять років – у матеріалі «Слова і Діла» за посиланням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, до яких країн українці можуть їздити без віз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: