Реформування суду: що політики обіцяли зробити для української Феміди

Читать на русском
15 грудня в Україні відзначають День працівників суду. Слово і Діло вирішило згадати, що обіцяли зробити українські політики для української Феміди.
Рвормування суду112 канал

15 грудня в Україні відзначають день працівників суду. Символічно, що саме сьогодні розпочав роботу Верховний суд України. Суд мав би запрацювати ще в 2016 році, як обіцяв президент Петро Порошенко, однак у грудні 2016 року лише тривав конкурс на нові посади членів суду.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Верховний Суд запрацює у 2017 роціСказано 4 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

У професійне свято служителів Феміди «Слово і Діло» вирішило нагадати, що обіцяли зробити політики для українських суддів.

Гасла щодо реформування судової системи були майже в усіх передвиборчих програмах політичних партій. Наприклад, «свободівці» обіцяли надати громадянам України право відкликати суддів шляхом референдуму. Однак такого права українці досі не мають, а депутати від ВО «Свобода» відповідних ініціатив так і не зареєстрували.

Своєю чергою «Батьківщина» обіцяла скасувати недоторканність суддів. Фракція у своїй більшості таки підтримала ухвалення законопроекту, яким була скасована недоторканність суддів, Юлія Тимошенко вирішила утриматися під час голосування, а Надія Савченко й узагалі була відсутня.

У липні 2017 року відбулося те, про що так давно говорили українські політики та громадськість: депутати ухвалили закон про реформу Конституційного суду. Судді КСУ тепер призначатимуться на 9 років без можливості повторного призначення, а відбір кандидатів проводитиметься на конкурсній основі. Однак не всі народні депутати були задоволенні запропонованою редакцією закону. Олена Сотник, представниця фракції «Самопомочі», обіцяла, що внесе поправки до законопроекту про Конституційний суд України, однак серед поданих 900 поправок не було жодної від народного депутата Сотник.

Альона Шкрум обіцяла оскаржити в суді процедуру ухвалення та підписання законопроекту про Конституційний суд України. На думку нардепа, новий законопроект мав би діяти лише в інтересах Адміністрації президента. Однак уже в листопаді 2017 року Шкрум забула про свою обіцянку й заявила, що подавати відповідну заяву до суду не планує.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

У жовтні поточного року знову відбулася вагома подія для судової системи України:ВРУ таки ухвалила остаточний варіант судової реформи. Після численних правок та обговорень депутати дали за неї 234 голоси. «Радикали» не підтримали ухвалення судової реформи, але й своєї не запропонували. Ляшко ще в серпні 2016 року обіцяв ініціювати законопроекти щодо реформування судової системи, але ми їх так і не дочекалися.

Ще на одну подію чекають в Україні: створення антикорупційного суду. Антикорупційний суд є однією з вимог МВФ в обмін на отримання чергового траншу. На думку президента України Петра Порошенка, народні депутати блокують процес створення суду, тому він пообіцяв внести свій законопроект про Вищий антикорупційний суд, якщо депутати не знімуть із порядку денного старий, як це рекомендувала Венеційська комісія.

Нагадаємо, у ВРУ очікує на розгляд постанова про відкликання законопроекту про антикорупційні суди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: