Зарплати по 10 тисяч: що потрібно знати про підвищення та які приховані причини зростання

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Довести зарплати до такого рівня можливо, лише радіти цьому не варто й заслуги уряду в цьому немає абсолютно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи плани Кабінету міністрів у 2018 році довести показник середньої зарплати до 10 тисяч гривень.

«Фактори, які сприяють зростанню зарплат, не змінилися. У нас спостерігається масовий відтік українців за кордон. Відповідно, відбувається вирівнювання середньої зарплати з нашими східноєвропейськими партнерами. Наприклад, як у Польщі, Румунії, Словаччині. Зарплати починають підтягуватися під цей рівень», – зазначив аналітик.

Він додав, що другий невтішний фактор – це демографічний спад.

«В Україні зараз фіксується дуже велике число незаповнених вакансій. Україна опинилася в демографічній пастці й від цього лише гірше», – підкреслив експерт.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

На його переконання, саме в зв'язку з цими факторами перспективи навіть підвищення до 10 тисяч абсолютно не втішають.

«Політика влади призвела до масової втечі з України, до демографічних проблем. В Україні не народилися як мінімум кілька мільйонів», – констатував фахівець.

Фінансовий експерт Дмитро Яблоновський висловив побоювання щодо таких планів уряду.

«Зростання зарплати можна очікувати, але через те, що в нас дійсно спостерігається дефіцит робочої сили. Багато людей виїжджають з України за кордон», – зазначив він.

«Робоча сила, грубо кажучи, є таким самим товаром. Якщо є певна кількість людей, які працюють сьогодні, а завтра 10% із них поїдуть, то пропозиції зменшаться, а ціна на робочу силу зросте. Тому потенційна причина зростання прихована в цьому. Це проблема трудової міграції», – пояснив експерт.

Економіст підтвердив, що тенденція дійсно спрямована на зростання зарплат, от тільки питання в тому, що виробники будуть переводити це зростання зарплат у ціни.

«Виникає питання, які уряд має ефективні методи стримування зростання цін», – уточнив Яблоновський.

«Якщо один зі способів утримати курс – приплив валюти через зростання інвестицій, експорту, тоді курс триматиметься на стабільному рівні. Але й для цього потрібно ухвалити закон про приватизацію хоча б. Із цінами все складніше. Є частина, яку уряд не контролює, адже бізнес сам встановлює ціни. І це правильно, ми живемо в ринковій економіці, але в цьому є певні ризики», – резюмував фахівець.

За даними «Слова і Діла», ще у вересні глава уряду Володимир Гройсман обіцяв збільшити мінімальну заробітну плату. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: