Припинення гуманітарної допомоги: в чому причини кризи та чи впорається Донбас без підтримки ООН

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Дійсно, частина населення сходу Україниу перебуває практично на межі виживання, оскільки той рівень життя, на якому вони перебувають, часом навіть назвати життям складно. Однак не варто вважати ситуацію однозначно апокаліптичною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи інформацію про те, що ООН припиняє гуманітарну допомогу мирним жителям на Донбасі через проблеми з фінансуванням.

«Крім ООН, є ще й інші міжнародні організації, які, скоріш за все, підхоплять на себе ту гуманітарну допомогу, яку до цього надавала ООН, тому говорити про те, що станеться обвал, не варто. Так, будуть труднощі, але цьому послужили кілька факторів», – зазначив Саакян.

Річ у тім, що більшою мірою допомога мала ситуативний характер, умовно кажучи, характер «гасіння пожежі», констатував експерт.

За його словами, гуманітарка надавалася за найнеобхіднішими потребами людей та не на постійній основі.

«Дуже мало системних речей, які робилися міжнародними організаціями для того, щоб викорінити причини цих потреб, або для того, щоб надати їм можливість у короткостроковій або середньостроковій перспективі вийти на самодостатній рівень. В основному вся гуманітарка – це нагодувати, одягнути, обігріти», – пояснив фахівець.

Яким областям України віддають перевагу вимушені переселенці?До середини липня кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні склала майже 1,6 мільйона. «Слово і Діло» відстежило, які області прихистили найбільше переселенців і яким регіонам країни вони віддають перевагу.

Він уточнив, що на першому етапі це було абсолютно виправдано, але вже через три-чотири роки війни це говорить про певне нерозуміння всієї серйозності ситуації та відсутність системної роботи.

«Тому, звичайно, коли зараз ООН втрачає можливість надавати гуманітарну допомогу на Донбас, велика частина населення не готова до того, що тепер вони залишаться один на один із бідою. Це камінь у город не лише ООН, але й інших міжнародних організацій, які через специфіку своєї роботи, зацікавленість у більшому фінансуванні, відсутність якісного розуміння ситуації частіше займаються «гасінням пожеж», ніж системним усуненням першопричин такої ситуації», – резюмував Олег Саакян.

Відзначимо, в ООН попередили, що гуманітарна криза на Донбасі посилюється. За даними Організації, в Україні чотири мільйони людей наразі потребують гуманітарної допомоги.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, до яких областей України вважають за краще їхати вимушені переселенці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: