Справа Онищенка: чому замінили суддю

Читать на русском
Депутат-утікач Олександр Онищенка звинувачує Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в маніпуляціях із тим, щоб домогтися розгляду газової справи лояльним до неї суддею.

Депутат-утікач Олександр Онищенко звинувачує Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в маніпуляціях із тим, щоб домогтися розгляду «газової справи» лояльним до неї суддею.

Про він це написав у Facebook, передає «Слово і Діло».

«У моїй справі почалося правове беззаконня. Раптово. Різко, з емоціями й байдужістю до закону», – написав Онищенко.

Онищенко вважає, що «зараз таке почнеться з багатьох справ, поки інформаційна увага прикута до судового процесу над Саакашвілі».

«Грузинський слід» розстрілів на Майдані: можливості ГПУ та судові перспективи справи СаакашвіліСаакашвілі вже доправили до зали Печерського суду. Сьогодні спливає термін його тримання під вартою. Про грузинський слід у справі Майдану та судові перспективи розповіли експерти.

«Що в мене? Три тижні тому НАБУ подало клопотання про заочне досудове розслідування «газової справи». Воно потрапило на суддю Владлену Лазаренко й справу почали слухати в робочому режимі», – зазначив нардеп.

«Такий режим, коли до уваги беруться інтереси всіх учасників процесу, а не лише детективів НАБУ, мабуть, не влаштував прокурора, й він вирішив це клопотання відкликати, бо їх не влаштувала суддя», – додав він.

«Згідно із законом це неможливо. І щоб справа потрапила на потрібного суддю, вони складають ще одне клопотання й подають до того самого суду. І тепер вона ж потрапила вже на потрібного суддю: Бобровник – відомий «ручний» суддя Солом'янського суду», – заявив Онищенко.

За його словами, «таке повторне клопотання – це нонсенс для юридичної системи».

«Зазвичай таким бавилися адвокати в цивільних судах. А зараз цим балуються прокурори. Мета – якомога швидше винести заочний вирок під керівництвом зручного судді», – заявив Онищенко.

Нагадаємо, НАБУ почало досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням» у грудні 2015 року.

За версією слідства, в період із січня 2013 до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу в розмірі понад 1,6 млрд грн, внаслідок чого «Укргазвидобування» зазнало збитків на більш ніж 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до «газової схеми» 29 осіб. Зараз 7 осіб, у тому числі народний депутат Олександр Онищенко, перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів щодо 18 осіб направлені до суду, з них щодо 7 осіб набули чинності обвинувальні вироки.

Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку й продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ «Укргазвидобування». 5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата Онищенко. На момент голосування нардеп уже втік за кордон.

У жовтні стало відомо, що САП звернулася до суду за дозволом на заочний судовий процес щодо нардепа Олександра Онищенка.

5 грудня Солом'янський райсуд Києва переніс розгляд клопотання про проведення заочного розслідування щодо Онищенка на 16 січня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: