«Грузинський слід» розстрілів на Майдані: можливості ГПУ та судові перспективи справи Саакашвілі

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Очевидно, що наразі будуть спроби включити справу Саакашвілі до більш широкого контексту, який безпосередньо виходить за межі її звичного розуміння.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, оцінюючи ситуацію із затриманням Міхеіла Саакашвілі та судовий процес у справі політика.

«Генпрокуратура ще донедавна не демонструвала великих успіхів у розслідуваннях справ, пов’язаних із Майданом. Після виходу італійського фільму, в якому нібито фігурують грузинські снайпери, з'явилася можливість безпосередньо для ГПУ вписати в цей процес ще й Саакашвілі, поєднати нову справу зі старими в єдиний механізм, грубо кажучи», – зазначив політолог.

Він підкреслив, що для ГПУ та влади, з одного боку, це спосіб продемонструвати ефективність розслідувань у старих справах, а з іншого – спроба дискредитувати Саакашвілі в найбільш болючих питаннях для українського суспільства.

«Справа Майдану – дуже болюча для українського суспільства. Так само, як і справа Януковича. Не виключено, що спроба прив’язати Саакашвілі до Майдану – така собі політична технологія», – припустив Олещук.

Без «бліцкригу» та перспектив. Колонка Євгена МагдиПолітолог Євген Магда розповідає про те, до чого призвела ініційована Саакашвілі та його прибічниками акція «За велику політичну реформу».

На його думку, судові перспективи справи залежатимуть від того, наскільки ефективною вона буде.

«Якщо справа викликатиме виключно іронію й сарказм, то можуть припинити всю цю історію», – уточнив він.

«Насправді, нікому не потрібно робити із Саакашвілі якогось в’язня сумління, щоб під СІЗО збиралися щоденні мітинги та активісти. Основне завдання – в першу чергу нейтралізувати Саакашвілі як учасника активних протестів. Безпосередньо цього й домагаються зараз», – резюмував Петро Олещук.

Додамо, Саакашвілі вже доправили до зали Печерського суду. Сьогодні о 22:00 спливає термін тримання Саакашвілі під вартою.

Як відомо, в ГПУ хочуть допитати автора та героїв італійського фільму «Україна. Прихована правда» про «грузинський слід» розстрілів на Майдані.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: