Зміни для споживачів: логіка реформи ЖКГ та основні проблеми

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Президент підписав останній з «енергоефективного пакета» закон про ЖКП. Рішення ухвалені, реформа намальована грубими мазками. Логіка реформи в тому, щоби максимально прибрати зі сфери ЖКГ руку чиновника.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, передає «Слово і Діло».

«Громадяни – споживачі послуг, власники житла отримують низку додаткових інструментів для ухвалення рішень. Але повноваження – це одночасно відповідальність», – наголосила експерт.

Немає сенсу чекати на хороший ЖЕК-мера-депутата-президента, додала вона, зауваживши, що все-таки для тих, хто готовий знаходити спільну мову із сусідами, об’єднуватися, брати відповідальність та боротися за свої права, зміни значні.

«Деякі процеси стали незворотними: ОСББізація, термомодернізація. Деякі інструменти запрацюють на повну силу лише тоді, коли буде доступним «довге» «дешеве» фінансування. Наприклад, ЕСКО, кредитування, ринок управителів», – уточнила Бойко.

Чудес на світі не буває, оскільки економічні закони не обдуриш. Без повної монетизації не буде конкурентних ринків, тому що умови, які є сьогодні, просто нецікаві для бізнесу.

«Логічним є те, що серед основних запитань звучать, чи можна буде завтра змінити постачальника газу, електрики, тепла чи змусити виконавців надавати якісні послуги. Однак усе трохи складніше, ніж хочеться», – підкреслила фахівець.

За її словами, теоретично така можливість існує, але проблема полягає в тому, що немає з кого вибрати.

«Щоб ці закони запрацювали, потрібно близько 100 підзаконних актів, а потім ще – проза життя, адже основна проблема – не погані закони, а їх невиконання. Тобто попереду ще складний і довгий шлях, але напрям руху вже чітко визначений. Хто готовий жити за принципом «моя хата з найкращого краю», той стане цеглинкою великої розбудови України», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів. За даними «Слова і Діла», в досьє глави уряду 216 обіцянок. Повний їх перелік – за посиланням.

Крім того, віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко обіцяв у 2017 році завершити процес встановлення лічильників на теплову енергію в усій країні, що також є частиною реформи. Наразі обіцянка має статус «у процесі», а на її виконання залишилося трохи більш ніж три тижні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: