Диверсія в НАБУ: провокація хабара та прогалини законодавства

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Конкретно в цій ситуації не варто персоніфікувати відносини НАБУ з іншими правоохоронними органами, хоча сьогодні це роблять часто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Андрій Дуда, оцінюючи ситуацію із затриманням детектива НАБУ працівниками СБУ через інцидент із намаганням дати хабара працівниці ДМС.

«Цей інцидент підтверджує, що потрібно усунути з Кримінального кодексу норму про провокацію хабара. Ця норма реально перешкоджає боротьбі з корупцією. Її вилучення дасть можливість ввести в правове поле те, що роблять сьогодні агенти НАБУ, і не тільки», – констатував Дуда.

Він нагадав, що ця проблема проявилася вже в ситуації з Розенблатом, просто тоді НАБУ дуже тонко працювало з консультаціями ФБР, щоб це не було витлумачено як провокація хабара.

НАБУ поза законом: чим завершаться справи його агентів-провокаторівМаксим Кречетов пише про «черговий гучний скандал, в який вляпалося НАБУ», а також про те, що цікавого відбувається останнім часом навколо НАБУ.

Щодо намагання дати хабара в цьому випадку, то ситуація інакша, уточнив політолог.

«Дійсно, те, що заявлено посадовцями з ДМС, мало місце. З іншого боку, правоохоронний орган у цій ситуації не може діяти інакше, аніж відреагувати на заяву посадовця. Якраз конкретно тут річ не у втручанні правоохоронних органів», – додав експерт.

«Просто потрібно врегулювати питання, пов’язані з усуненням бар’єрів для боротьби з корупцією. Це законодавчий орган мав зробити давно», – наголосив він.

Як відомо, заступник голови Державної міграційної служби заявила, що не вимагала в агента НАБУ жодного хабара. Своєю чергою в НАБУ звинуватили СБУ та ГПУ, що затримали детектива Бюро, в зриві спецоперації, в якій фігурувала працівниця ДМС.

Раніше аналітики порталу з’ясували, чого досягло НАБУ за час своєї діяльності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: