Змінити й перезавантажити: в парламенті дали оцінку роботі НАЗК

Читать на русском
Депутат Ігор Попов розповів про три законопроекти про реформу НАЗК, які передбачають перезавантаження органу.

Верховна Рада має перезавантажити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив член комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат від фракції Радикальної партії Ігор Попов за підсумками зустрічі представників комітету з керівництвом Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та НАЗК.

«Я запропонував голові комітету направити керівництву парламенту листа з проханням включити до порядку денного наступного сесійного тижня три законопроекти про реформу НАЗК, які передбачають перезавантаження цього органу. Комітет їх розглянув ще на початку вересня, але ці проекти до порядку денного не включають», – розповів Попов.

За його словами, без серйозних реформ проблему ефективності НАЗК не вирішити.

«На жаль, це НАЗК не працює. Проблеми не розчиняються самі собою, тому ми як відповідальний орган маємо зробити те, що в нашій компетенції – змінити законодавство та перезавантажити НАЗК», 6 зазначив нардеп.

Він при цьому уточнив, що йдеться про законопроекти №№ 6335, 6387 та 6549.

Зокрема, законопроект №6335 виписує процедуру призначення спеціальних уповноважених і передбачає, що голову НАЗК призначає уряд. Крім того, законопроект пропонує звільнити від покарання осіб, які з незалежних від них причин не подали до 1 квітня 2017 року декларацію.

Законопроект №6387 пропонує передбачити підстави для дострокового припинення повноважень всього складу НАЗК. Пропонується також посилити громадський контроль над діяльністю НАЗК, розширивши повноваження Громадської ради при Агентстві, а також встановити додаткові вимоги до прозорості діяльності НАЗК.

Законопроект щодо перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції №6549 передбачає проведення щорічного незалежного зовнішнього оцінювання (аудиту) ефективності діяльності НАЗК. Також у прикінцевих положеннях проекту закону Кабінету міністрів доручено припиняти достроково повноваження голови і членів Національного агентства, якщо його робота буде визнана незадовільною.

Раніше в НАЗК розповіли, скільки радників у керівництва Агентства.

В САП пояснили, чому просили передати справу НАЗК до СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: