Лутковська: депортація громадян Грузії з України була незаконною

Читать на русском
Переміщення громадян Грузії з території України, яке відбувалося в жовтні-листопаді, пройшло  з порушенням законодавства – як українського, так і міжнародного. Валерія Лутковська розповіла про норми права.

Переміщення громадян Грузії з території України, яке відбувалося в жовтні-листопаді під час операції «Мігрант», відбулося з порушенням законодавства України.

Як інформує «Слово і Діло», про це на прес-конференції заявила уповноважена з прав людини України Валерія Лутковська, передає УНН.

Так, за її словами, громадян Грузії не попередили заздалегідь про анулювання їхніх дозвільних документів на перебування в Україні, а також не надали можливості оскаржити рішення в суді.

Антигрузинська кампанія: як гратиме на нервах АП і чого доб'ється СаакашвіліСБУ видворила з України 8 громадян Грузії, а Саакашвілі пов'язав депортацію зі своєю персоною. Чи справді соратники Саакашвілі розплачуються за діяння політика, розбиралися експерти.

Крім того, вони мали самі купити зворотний квиток і полетіти цивільним літаком. Згідно з даними Державної міграційної служби та Державної авіаційної служби України, такої інформації немає, тож їх, скоріш за все, відправили літаком правоохоронних органів.

«Це пряме порушення законодавства України. В зв'язку з цим я б хотіла публічно звернутися до правоохоронних органів України з проханням повернути ситуацію в правове русло», – заявила Лутковська.

Також, за словами омбудсмена, крім українського законодавства, було порушене й міжнародне.

Нагадаємо, екс-голова Одеської області Міхеіл Саакашвілі розкритикував депортацію вісьмох громадян Грузії з України, яких раніше СБУ видворила з країни.

У МВС розповіли, що четверо затриманих громадян причетні до діяльності кримінальних угруповань і перебували на території України незаконно.

Нагадаємо, грузинському політику відмовили в статусі біженця в Україні, а Грузія направила запит про його депортацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: