«Прибрати Коливана»: три варіанти розвитку подій у незаконній «ЛНР»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У так званій «ЛНР» загострився конфлікт між місцевими «силовиками» й ватажком «республіки» Ігорем Плотницьким. У вівторок, 21 листопада, навіть з'явилася інформація, що Плотницький втік до Росії. Однак у середу, 22 листопада, стало відомо, що Плотницький усе ж залишився в Луганську. Заплутаний сюжет конфлікту може свідчити як про те, що боротьба за владу «ЛНР» між місцевими князьками досягла найвищої точки кипіння, так і про те, що Кремль вирішив прибрати Плотницького, за можливості діючи при цьому чужими руками.

У вівторок, 21 листопада, центр Луганська із самого ранку був оточений озброєними «зеленими чоловічками», частина з яких були з білими пов'язками, але без розпізнавальних знаків, а частина – у формі так званого «МВС ЛНР». У місті також фіксувалася присутність бойовиків із суміжної «ДНР». Те, що відбулося, стало наслідком тривалого конфлікту Плотницького з місцевими «силовиками», а конкретно – з головою «МВС ЛНР» Ігорем Корнетом.

Ігор Плотницький («Коливан»), якого російські куратори поставили на чолі «ЛНР» у серпні 2014 року, до війни був чиновником середньої руки в Луганській обласній інспекції з питань захисту прав споживачів. За час свого правління Плотницький відзначився гучними акціями із зачистки «ідейних» польових командирів, які не бажали йому підкорятися. Ліквідацію Олександра Бєднова («Бетмена») 1 січня 2015 року структури Плотницького визнали «офіційно», а ось розправи над іншими одіозними бойовиками – Олексієм Мозговим та Павлом Дрьомовим, як правило, звалювали на «українських диверсантів».

Кремль підтримав «міністра ЛНР» Корнета в конфлікті з ПлотницькимУ конфлікті, який виник в самопроголошеній «ЛНР» між «главою МВС» Ігорем Корнетом і главою республіки Ігорем Плотницьким, Кремль став на бік міністра.

У серпні 2016 року складні відносини Ігоря Плотницького зі своїм силовим агрегатом набули нових обставин: на ватажка «ЛНР» у Луганську скоїли замах, в результаті якого Плотницький був поранений. Цей інцидент «Коливан» вирішив використовувати як привід для знищення нової порції своїх супротивників. У вересні 2016 року було оголошено про запобігання спробі «державного перевороту». Головними підозрюваними оголосили колишнього «прем'єр-міністра» незаконної «ЛНР» Геннадія Ципкалова та «заступник міністра оборони» Віталія Кисельова. В результаті Ципкалова знайшли повішеним у своїй камері, а Кисельова «засудили» до 20 років позбавлення волі.

Історія з «держпереворотом» отримала продовження через рік, коли «Коливан» вступив у конфлікт із головою «МВС ЛНР» Ігорем Корнетом, публічно звинувативши його в заволодінні чужою власністю – великим будинком, який раніше належав народному депутату України. Цей будинок Корнет зайняв ще в 2014 році. Потім Плотницький заявив про звільнення Корнета, пояснивши це порушенням проти «міністра» кримінальної справи. Однак Корнет вперся, що й призвело до відкритої фази конфлікту.

21 листопада голова «МВС ЛНР» відмовився йти у відставку й звинуватив частину оточення Плотницького у фабрикації державного перевороту річної давнини та вбивстві Геннадія Ципкалова. При цьому Корнет назвав Ципкалова своїм «бойовим товаришем». Цікаво, що за тиждень до описуваних подій з'явилося відеозвернення якогось «міністра сільського господарства і продовольства ЛНР» Руслана Сороковенка. Він зізнався в тому, що його змусили взяти участь в інсценуванні «держперевороту» у вересні 2016 року. Зокрема, Сороковенко повідомив, що за час своєї «служби» в лавах так званої «народної міліції «ЛНР» накопичив велику кількість неврахованого зброї. Восени 2016 року «міністра продовольства» викликали на «серйозну розмову» до «адміністрації» Плотницького, де в ультимативній формі вимагали віддати зброю. «Колекція» Сороковенка вмістилася в чотири мікроавтобуси, а потім, коли стало відомо про «держпереворот», Сороковенко з подивом відзначив, що саме його зброя фігурує як «доказ». У своєму записі «міністр» висловлює щире співчуття, що його дії призвели до загибелі Ципкалова.

В середині дня 21 листопада, коли «зелені чоловічки» вже оточили центр Луганська, а в місті були відключені телебачення й зв'язок, російський волонтер Олександр Жучковський, який активно допомагає бойовикам, повідомив, що Плотницький втік до Росії. «Плотницький – усе. Його оточення майже нейтралізоване, а сьогодні-завтра злетить і він сам. Кажуть, фігурант сильно впирається, але дотискати планується аж (за необхідності) до крайніх заходів. Імовірність дуже висока», – написав Жучковський.

Згодом він додав, що «Луганськ повністю контролює Корнет». «Плотницький перебуває в РФ і гарячково веде переговори про своє майбутнє в «ЛНР». Його політична доля остаточно поки не вирішена. «МВС» та «МДБ» наполягають на повному усуненні Плотницького, Москва схиляється до того, щоб залишити його номінальним главою «республіки» до наступних виборів за фактичної відсутності реальної влади. Якщо цей варіант утвердиться, завтра Плотницький виступить із заявою, в якій пояснить усе, що відбувається, роботою українських агентів у вищих ешелонах влади», – пояснив Жучковський.

Конфлікт у «ЛНР»: Луганськ контролюють російські військовіУ Луганську триває конфлікт між ватажком ЛНР Ігорем Плотницьким і головою МВС ЛНР Ігорем Корнетом. Центр міста оточений російськими військами і представниками приватної військової компанії.

Про те, що Плотницький втік до Росії, заявив і речник МВС України Артем Шевченко, посилаючись на власні джерела. Однак події 22 листопада показали, що Плотницький усе ж залишився в Луганську. Сепаратистські ЗМІ розмістили відеоролик бесіди ватажка «ЛНР» із керівництвом «МНС» та, судячи з усього, з новопризначеним головою «МВС». На відео Плотницький виглядав виснаженим, але все ж заявив, що «з Корнетом пора закінчувати», бо він зробив велику помилку, коли вирішив здійснити «державний переворот».

З урахуванням появи відео «розмови» з міністрами, ситуація, що склалася, більше схожа на нове масштабне інсценування, придумане Плотницьким для того, щоб мати більше підстав для знищення своїх противників. При цьому Плотницький дійсно міг виїжджати до Росії для того, щоб убезпечити свою родину (21 листопада з'явилася інформація про те, що найближчі родичі Плотницького вивезені до Воронежа). З людської точки зору такий крок є цілком логічним: боротьба за владу в «ЛНР» досягла такого напруження, за яким може послідувати збройний конфлікт – у такому разі про безпеку родини, звичайно ж, потрібно подбати.

Другий варіант розвитку подій описав Олександр Жучковський: Плотницький повертається до Луганська в ролі такого собі зіц-голови. Але ватажок «ЛНР», який витратив так багато зусиль і пролив так багато крові для того, щоб закріпити свою владу, навряд чи погодиться з такою роллю. А значить, конфлікт у «ЛНР» триватиме.

Третій варіант пов'язаний із повним усуненням Плотницького. Тоді він лягає в сценарій зміни «керівництва» обох «республік», про який «Слово і Діло» повідомляло у вересні. В такому разі події в Луганську не є «внутрішньовидовими розбірками» й дні Плотницького при владі в «ЛНР» дійсно полічені. Кремль вирішив прибрати «Коливана», за можливості діючи при цьому чужими руками. Уже підготовлена ​​заміна, яка стане ще однією картою у великих торгах за Донбас.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: