Зміна ватажків «ДНР» та «ЛНР»: чому в Кремлі задумали прибрати Захарченка й Плотницького

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Уже не вперше з'являються чутки про зміну ватажків «Л/ДНР». Але цього разу називають навіть прізвища – місце Олександра Захарченка нібито має зайняти колишній «регіонал» Олександр Бобков, а замість Ігоря Плотницького можуть призначити українського політика, лідера партії «Союз лівих сил» Василя Волгу. Зважаючи на підтримку в РФ ідеї про місію ООН на Донбасі, це навряд чи випадково.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Війна на Донбасі. Чому в Москві заговорили про зміну ватажків «ДНР» і «ЛНР» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Про зміну ватажків «Л/ДНР» повідомили в групі «Інформаційний спротив», а згодом чутки підтвердив головний редактор сайту «Новини Донбасу», який повідомив, що нові управлінці можуть прийти до влади через вибори або видимість виборів у 2018 році», – зазначив журналіст.

Як розповів експерт, Олександр Бобков, якого розглядають для керівництва «ДНР», у 2012 році був обраний до Ради за мажоритарном округом у Донецьку, був членом Партії регіонів, у 2014 році підтримав «антимайданівський» рух у Донецьку.

Кандидат у «ЛНР» Василь Волга в 2004 році балотувався на посаду президента України, нагадав Попович.

Експерт пояснив, на що зважиться РФ, щоб годувати «плотницьких» і компаніюЕкс-міністр палива та енергетики оцінив ситуацію довкола поставок вугілля з окупованого Донбасу.

«З 2008 року він є лідером партії «Союз лівих сил». За Януковича був призначений головою Держфінпослуг, а в 2011 році його затримали за підозрою у вчиненні корупційних дій, згодом – засудили до 5 років позбавлення волі. Але в 2014 році політика як особу, що стала на шлях виправлення, випустили на волю. В 2016 році його партія заявила про готовність взяти участь у виборах в ОРДЛО, якщо вони відбудуться в рамках «Мінська», – наголосив експерт.

За його словами, є інформація про те, що наприкінці серпня до Донецька приїжджав помічник Путіна Владислав Сурков і нібито порекомендував «готуватися до реінтеграції».

Також журналіст уточнив, що самі фігуранти поки не підтверджують інформацію про свої можливі призначення.

«Про можливу зміну «керівників» у «Л/ДНР» говорили вже багато разів. Зокрема, Олександра Захарченка неодноразово відправляли слідом за ліквідованими «Гіві» та «Моторолою». Однак щоразу ці прогнози не збувалися й усі ватажки залишалися на своїх місцях. Але зараз ситуація дещо змінилася, оскільки РФ сама запропонувала ввести миротворців ООН на Донбас», – додав Попович.

На його думку, якщо версія про зміну Плотницького та Захарченка підтвердиться, це стане ще одним доказом того, що РФ хоче перезапустити «Мінськ».

«Одна з цілей – провести місцеві вибори в ОРДЛО, щоб у владі опинилися вигідні РФ люди. Так Росія впливатиме на зовнішню та внутрішню політику України. Заплямовані корупцією та вбивствами сепаратисти Захарченко й Плотницкий абсолютно не підходять для цієї ролі. Складно уявити, за яких умов вони могли б хоча б вільно переміщуватися Києвом, а не те що перебувати в парламенті й займатися державною діяльністю», – проаналізував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Війна на Донбасі. Чому в Москві заговорили про зміну ватажків «ДНР» та «ЛНР».

Про варіанти проведення миротворчих операцій читайте в статті «Примус до миру. Путін починає торг за Донбас».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: