Негласний воєнний стан: що пропонує документ про повернення ОРДЛО та чому його не можуть ухвалити

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Депутати додали таку кількість поправок до законопроекту про реінтеграцію Донбасу, що вчасно документ просто не встигли внести до сесійної зали. Отже, до кінця листопада ВР закон про повернення ОРДЛО не ухвалить.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Муки творчості. Що чекає законопроект про реінтеграцію Донбасу» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«У першому читанні законопроект про реінтеграцію Донбасу був ухвалений ще на початку жовтня. Однак у процесі підготовки документа до другого читання до нього внесли правки на 800 сторінок», – нагадав Попович.

Він уточнив, що на вимогу депутатів із законопроекту виключили будь-які згадки про Мінські угоди як про варіант урегулювання конфлікту.

«Головним аргументом є те, що ці угоди не ратифіковані українським парламентом, їхня модальність не влаштовує українську сторону, крім того, під ними стоять підписи ватажків бойовиків Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького. Водночас згадка Мінські угоди в рамках закону є чітким закликом до їх виконання», – наголосив експерт.

Ще одна з вимог депутатів – внести питання Криму, щоб чітко визначити дату початку окупації, додав Попович.

«Серед пропозицій – внести до тексту документа пункт про розрив дипвідносин із Росією. Але згодом його вирішили не враховувати, оскільки такі рішення є прерогативою виконавчої, а не законодавчої влади», – продовжив фахівець.

Посилаючись на дані групи «Інформаційний спротив», експерт зазначив, що спірним залишилося питання щодо повноважень Об'єднаного штабу ЗСУ, а саме статті 10.

«На цю структуру покладається керівництво силами й засобами, що забезпечують стримування та відсіч російській збройній агресії в Донецькій і Луганській областях», – констатував Попович.

Згідно з 10-ю статтею закону про реінтеграцію Донбасу, силовики мають право перевірити документи, а в разі їх відсутності – затримати особу. Силовики мають право на огляд авто, особистих речей, а також можуть вільно входити або проникати до помешкань людей для проведення заходів, необхідних для гарантування безпеки.

За його словами, саме ці норми викликали суперечки серед членів комітету, які вважають такі повноваження негласним запровадженням воєнного стану.

«Статтю 10 було вирішено доопрацювати, а щойно це буде зроблено, документ буде готовий до розгляду в другому читанні», - пояснив журналіст.

На його переконання, до кінця листопада розглянути законопроект все одно не зможуть, адже це останній пленарний тиждень, а документ має бути узгоджений з АП перед внесенням до зали ВР.

«За найкращого розкладу законопроект розглянуть на початку грудня», – припустив він.

Закон про реінтеграцію Донбасу: роль Заходу, компроміс України та доля ОРДЛОАП розглядає законопроект про реінтеграцію Донбасу як невідкладний. Однак деякі партії вже відмовилися давати голоси. Що визначає закон та чи підтримають ініціативи АП, міркували експерти.

На його думку, не виключено, що положення закону можуть викликати критику як в АП, так і з боку західних партнерів, зокрема представників «нормандської четвірки».

«Для цього є кілька причин. По-перше, Франція та Німеччина наполягають на тому, що Мінським угодам немає альтернативи. Їх ігнорування може стати предметом спекуляцій з боку РФ – нібито Україна хоче вийти з мінського процесу й не бажає мирно закінчити війну», – додав Попович.

Крім того, не зовсім зрозуміло, як відреагують «друзі України» на норму щодо Криму. Річ у тім, що питання анексії півострова виносилося за дужки весь період переговорного процесу щодо «українського питання», акцентував експерт.

«Це не означає, що Україні слід заплющити очі на кримське питання. Але документ про повернення Донбасу вже з депутатськими поправками може поставити українську владу перед вибором – захист національних інтересів, які намагається враховувати в своїх поправках законодавець, чи дипломатичні маневри в інтересах західних партнерів, без допомоги яких Україна поки не може обійтися», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Муки творчості. Що чекає на законопроект про реінтеграцію Донбасу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: