Закон про реінтеграцію Донбасу: роль Заходу, компроміс України та доля ОРДЛО

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Дуже великою є ймовірність того, що в другому читанні закон про реінтеграцію також проголосують, незважаючи на критику на його адресу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи розгляд законопроекту щодо реінтеграції Донбасу в другому читанні як невідкладного.

«Після візиту Волкера вже вкотре стало зрозуміло, що на Росію потрібно тиснути. Закон – це додатковий аргумент для Адміністрації президента, що вони готові на все, щоб повернути ОРДЛО, а Росія нічого не робить та опирається. Тому законопроект про реінтеграцію Донбасу голосуватимуть у другому читанні», – зазначив аналітик.

Голосування щодо Донбасу: чиї голоси стали вирішальнимиПоказуємо, як парламент голосував за доленосні для Донбасу закони – про реінтеграцію окупованих територій та продовження особливого статусу.

За його словами, критика на адресу законопроекту не зовсім доречна.

«По-перше, нарешті виводиться питання з-під СБУ, присутня легалізація дій ЗСУ. По-друге, Україна визначає, що територія окупована. Більше не буде питань щодо незрозумілих дій бойовиків чи щодо того, що Росія є третьою стороною. В законі вказано, що РФ – це пряма сторона конфлікту. Україна визнає своє бажання повернути території та готова йти на зустріч міжнародним партнерам», – пояснив експерт.

На його думку, позиція деяких партій, зокрема «Самопомочі», необґрунтована.

«Яка альтернатива? Що ми робимо? Воюємо? Тоді якими ресурсами?», – підкреслив він.

«Те, як партія діє щодо Донбасу, взагалі дискредитує їх самих у першу чергу. «Самопоміч» такою політикою сама спалила свій злет, який у них був колись», – додав експерт.

У цій ситуації Захід готовий іти на принципи, щоб не здавати український суверенітет, але з максимально поміркованим витисненням РФ із нашої території.

«У них така тактика, а ми на неї погоджуємося. Так, можна кричати, що в нас забрали територію, але потрібно міркувати стратегічно, на багато кроків уперед, думаючи про подальшу долю. Закон дозволяє встановити суверенітет України над цими територіями в довгостроковій перспективі. Так, не в короткостроковій, але дозволяє. Це компроміс із Заходом, як витіснити Росію. Хоча Захід взагалі міг з РФ за обопільною згодою розділити Україну й поставити крапку, але не пішов на це», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Як відомо, у фракції «Самопомочі» повідомили, що не голосуватимуть за президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу в другому читанні в тому вигляді, в якому він існує зараз.

Чиї голоси стали вирішальними в голосуванні за закон про повернення ОРДЛО в першому читанні, можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: