Голосування за держбюджет-2018: у кого «золота акція» та що ускладнить процес

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Навряд чи найближчим часом зможуть ухвалити проект бюджету. Невідомо, як зараз розвиватиметься внутрішньополітична ситуація. В цьому контексті кожна політична сила намагатиметься закласти до бюджету якомога більше «бонусів» для себе.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи порядок денний Верховної Ради, зокрема питання голосування за держбюджет-2018.

«Питання погодять, тому що його вчасне ухвалення є також позитивним передвиборчим моментом. Проте бюджет, імовірно, буде ухвалений ближче до Нового року», – зазначив експерт.

На його думку, наразі ситуацію ускладнюють внутрішньо-політичні фактори, зокрема конфлікт усередині коаліції та ультимативні заяви Яценюка на адресу президента.

«Кожен намагатиметься виторговувати для себе більше вигідних позицій. Активно звучатиме питання субсидій, соцгарантій, оборонного бюджету. Охорона здоров’я та освіта не настільки пріоритетні. Кожен буде на чомусь заробляти бали, але зважаючи на те, що в коаліції великий колектив депутатів, які піаряться саме на військовій тематиці, оборонна тема домінуватиме», – додав Воля.

Політолог не виключив, що зараз перебіг процесу дещо змінить фракція «Народного фронту».

Погоджувальна рада: як голосуватимуть фракції та групи за бюджет-2018Основною темою Погоджувальної ради ВР став держбюджет-2018: наші аналітики розібралися, які позиції щодо голосування зайняли політсили.

За його словами, невипадково саме зараз відбувся з’їзд партії НФ, на якій Яценюк нагадав, як президент його зрадив і призначив Гройсмана.

«У «Народного фронту» зараз у руках, образно кажучи, золота акція. Хоча партія має дуже низькі рейтинги, але якщо НФ піде з коаліції, то Порошенку доведеться мати справу з достроковими парламентськими виборами напередодні президентських, а це зараз недоречно», – пояснив експерт.

Фахівець припустив, що фракція НФ діятиме дуже злагоджено.

«Їхніх пропозицій зараз буде більше в торгах за бюджетні кошти. Позиція «Народного фронту» в питаннях торгів стала міцнішою», – резюмував Володимир Воля.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як будуть голосуватимуть фракції та групи за бюджет-2018.

Основні показники та статті фінансового кошторису на наступний рік – у матеріалі «Проект бюджету-2018. Куди витрачатимуть гроші?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: