Шукають варіанти: в парламенті пояснили, чому Кабмін попросив не розглядати держбюджет-2018

Читать на русском
У фракції Батьківщини говорять, що причиною відтермінування розгляду бюджету на 2018 рік є відсутність голосів.
Сергій СоболєвФото з відкритих джерел

Справжньою причиною перенесення термінів розгляду в першому читанні проекту держбюджету на 2018 рік є відсутність у Верховній Раді голосів для його затвердження.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат України, заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

«Вони зараз шукають варіанти. У проекті дуже багато речей, які не знаходять підтримки, наприклад, з боку місцевих регіональних еліт. Регіонам спочатку дали ресурси. А зараз проводять схему, за якою все це відбирають. Тому й немає підтримки. Те ж саме стосується інших сфер. Припустимо, медицина: затвердили реформу, побудовану на британській моделі співфінансування населенням. При цьому співфінансування в нас із проекту прибрали. І там величезні бюджетні розриви. Такі ж питання є щодо місцевих бюджетів, щодо бюджету Міноборони тощо. Тому вони зараз відклали, щоб продовжувати переговори з усіма», – сказав Соболєв.

Він також підкреслив, що за наявний проект бюджету «Батьківщина» не голосуватиме. За його словами, фракція внесла низку пропозицій щодо збільшення його дохідної частини, наприклад, у частині запровадження оподаткування офшорних юрисдикцій. Однак ці пропозиції, оформлені у вигляді двох законопроектів, за словами Соболєва, парламент розглядати не бажає.

Нагадаємо, раніше очікувалося, що депутати розглянуть проект у першому читанні поточного пленарного тижня. Однак у понеділок, 6 листопада, на засіданні Погоджувальної ради парламенту перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку й торгівлі Степан Кубів запропонував перенести розгляд проекту держбюджету на наступний тиждень.

«Цього тижня ми вносимо зміни щодо розподілу бюджетних коштів за субсидіями на 2017 рік, а розгляд законопроекту про бюджет на 2018 рік пропонуємо перенести на наступний тиждень», – сказав Кубів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: