Погоджувальна рада: як голосуватимуть фракції та групи за бюджет-2018

Читать на русском

Бюджет-2018 і його розгляд став основною темою погоджувальної ради Верховної Ради 13 листопада – з цього приводу висловилися всі представники фракцій і груп парламенту.

Представники коаліції зайняли цілком очікувану позицію щодо бюджетного питання й обіцяють підтримати законопроект. Керівник фракції «Народного фронту» Максим Бурбак заявив, що їхні вимоги до документа враховані в проекті, й запевнив, що НФ голосуватиме «за».

«Вимоги нашої фракції в проекті бюджету враховані. Це збереження фінансування армії, продовження програми субсидій для малозабезпечених верств населення, продовження фінансування програм з енергозбереження та підвищення енергоефективності, фінансове забезпечення реформ, які були ухвалені цієї осені, продовження капітального ремонту й будівництва доріг та продовження експерименту, коли надпланові надходження митниць направлялися на ремонт доріг», – зазначив він.

Своєю чергою голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов також наполягав на якнайшвидшому ухваленні бюджету в першому читанні і запевнив колег із коаліції, що скасовувати дорожній експеримент у країні ніхто не буде.

«Маємо доопрацювати й ухвалити в першому читанні проект бюджету на 2018 рік. І тут ми хотіли б щиро звернутися до уряду від нашої фракції з тим, щоб функціонування дорожнього експерименту було збережене. Як ви знаєте, два роки тому з ініціативи президента України був запроваджений дорожній експеримент у чотирьох областях. А цього року він був поширений на всю територію України. Неприпустимо, ми вважаємо, забирати у регіонів реальний інструмент ремонту й будівництва доріг та інфраструктури», – сказав Герасимов.

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко під час свого виступу озвучив низку умов, які висуває РПЛ.

«Безумовно, питання бюджету важливі, але для того, щоб було що ділити, треба заробляти, треба змінювати економічну політику, треба створювати умови для розвитку національного бізнесу, й, на жаль, ви цього не пропонуєте», – сказав він.

Держбюджет-2018: у чому полягають найбільші ризики для українцівПитання розгляду держбюджету для ВР уже стало проблемою. Ба більше, наразі парламентарі взагалі повідомили, що ухвалять кошторис не раніше середини грудня. Які головні проблемні показники бюджету для українців, розповіли експерти.

При цьому Ляшко озвучив вимоги фракції, серед яких закон про індустріальні банки для звільнення від податків нового обладнання та зміцнення повноважень Нацбанку «в частині економічного зростання».

В «Опозиційному блоці» передбачувано заявили, що не голосуватимуть за урядовий проект бюджету й пропонують свій варіант, в якому скорочені витрати на силові відомства.

«Наша фракція надала свій варіант бюджету, в якому ми пропонували зменшити виплати на силовиків, їх дуже багато розвелося в країні. Зменшити вдвічі комунальні тарифи, відповідним чином зберегти кошти на субсидії. І закласти додаткові доходи бюджету за рахунок реального рівня інфляції, який буде в країні», – заявив голова фракції «Опоблоку» Юрій Бойко.

Щодо «Самопомочі», то керівник фракції Олег Березюк на Погоджувальній раді виступив з тривалою й проникливою критикою джерел наповнення бюджету та витрачання його коштів, однак прямо позицію політсили не озвучив, щоправда, підтримав витрати на фінансування армії, із застереженням про громадський контроль над витрачанням коштів. Також Березюк виступив за збереження фінансової децентралізації та створення служби фінрозслідувань.

Від «Батьківщини» з традиційною риторикою політсили виступив заступник голови фракції Сергій Соболєв, який розкритикував діяльність президента та уряду й висунув вимоги поставити на голосування закони щодо деофшоризації й впровадити закон про трансферне ціноутворення.

Крім того, у фракції вчергове озвучили вимогу продовжити мораторій на продаж землі й розглянути внесений політсилою законопроект про заборону емфітевзису (довгострокове, відчужуване і успадковане право володіння землею для сільського господарства – ред.).

Від «Відродження» на Погоджувальній раді виступив Олександр Біловол, який запевнив, що група не голосуватиме за бюджет, якщо їхні пропозиції не врахують у документі.

«На сьогодні, на жаль, велика частина їх не врахована. Ми загалом підтримуємо національну безпеку нашої країни, витрати на неї. Але ми на сьогодні бачимо, що зменшуються соціальні гарантії нашого населення. І тому, якщо сьогодні уряд не дослухається до наших всіх змін, до наших пропозицій, які ми ... а там немає політичних пропозицій, за бюджет-2018 ми голосувати не будемо», – сказав він.

«Воля народу» в особі Ярослава Москаленка також повідомила, що торгується з коаліцією щодо голосування за бюджет.

«Ми вже почали складну дискусію в зв'язку з неоднозначністю низки статей, оприлюднених у документі, розраховуємо бути почутими. Прямий контакт і зворотний зв'язок з округами нам дає право й чітку аргументацію, чому ми сьогодні не готові голосувати за бюджет-2018», – заявив він.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: