У коаліції розповіли, чому не послухалися Порошенка в питанні антикорупційних судів

Читать на русском
У парламентській більшості впевнені, що процес затвердження закону про антикорупційні суди може бути розблокований у будь-який момент.

У парламентській більшості впевнені, що процес затвердження закону про антикорупційні суди може бути розблокований у будь-який момент.

Про це «Слову і Ділу» розповіли народні депутати, що представляють фракції більшості, коментуючи відмову парламенту відкликати законопроект №6011 «Про антикорупційни суди», що необхідно для подачі аналогічного президентського проекту.

Законопроект Порошенка про антикорупційний суд: яких підступів варто чекатиСтворення антикорупційного суду затягувалося місяцями. Днями МВФ поставив у залежність надання траншу від ухвалення закону щодо суду. В АП готові вже за 2 тижні представити документ. Яких маніпуляцій варто чекати, розповіли експерти.

Нагадаємо, що згідно з рекомендаціями Венеційської комісії, законопроект про антикорупційні суди до Верховної Ради має подати глава держави. Однак раніше там був зареєстрований аналогічний проект народного депутата Єгора Соболєва. Щоб президент Порошенко міг подати свій законопроект, проект Соболєва має бути або відкликаний парламентом, або розглянутий і не підтриманий депутатами. Сам Соболєв свій проект відкликав, проте парламент відмовився підтримати рішення.

У четвер, 9 листопада, спікер Андрій Парубій тричі ставив питання на голосування. «Це наше зобов'язання перед Венеціанською комісією. Президент України дав публічний заклик Верховній Раді відкликати з порядку денного сесії проект закону про антикорупційні судах», – сказав спікер. Проте депутати не підтримали рішення.

«Голоси фракції розділилися, тому що ми не обговорювали це питання. Зазвичай на засіданні фракції ми обговорюємо, як будемо голосувати. Але це питання раніше не було включене до порядку, тому не обговорювалося, й кожен голосував, як вважав за потрібне. Думаю, не буде проблемою ще раз повернутися до цього питання», – сказав представник «Народного фронту» Віктор Єленський.

Заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко зазначив, що депутати фракції, «мабуть, не зорієнтувалися».

«Звичайно, потрібно відкликати цей проект, щоб можна було подавати президентський. Я особисто голосував «за». Але, в принципі, питання не складно буде переголосувати», – сказав Гончаренко.

Своєю чергою його колега з фракції Олександр Бригинець зазначив, що напередодні голосування в більшості було два підходи до питання.

«Одні вважали, що якщо президентський проект ще не готовий, то нічого страшного не буде, якщо проект Соболєва поки не відкликати. Це можна зробити пізніше. Інші вирішили прислухатися до думки президента й проголосувати за відкликання. У будь-якому разі, коли буде готовий президентський проект, я на 100% впевнений, що процес ми розблокуємо», – сказав Бригинець.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко запропонував розробити новий закон про антикорупційний суд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: