У профільному комітеті ВР пояснили, навіщо потрібен антикорупційний суд

Читать на русском
Керівник антикорупційного комітету Єгор Соболєв сказав, що антикорупційні суди потрібні для оперативного розслідування справ.
Єгор Соболєв

В Україні необхідно створити антикорупційний суд першої інстанції для прискорення розслідувань. Створення антикорупційної палати в чинній системі судоустрою не дозволить ефективно вирішувати питання боротьби з корупцією.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив голова комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат від фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв.

«Для розслідування справ щодо корупції потрібна не антикорупційна палата, а суд першої інстанції, який буде давати санкції на прослуховування, відстороняти від роботи підозрюваних, оголошувати вироки та ухвалювати рішення про конфіскацію. А палата – це касаційна інстанція. Коли всі суди програні, тоді можна туди скаржитися», – сказав Соболєв.

За словами народного депутата, «нинішні суди перших інстанцій або не розглядають корупційні справи, які їм приносять Антикорупційна прокуратура та НАБУ, або максимально затягують їх розгляд».

«Яка ймовірність того, що ці ж судді, отримавши особливий статус або спеціалізацію, почнуть нормально працювати? Тому нам потрібно створити спеціальний антикорупційний суд першої інстанції», – додав Соболєв.

Створення антикорупційної палати в чинній системі судів було передбачене законопроектом №6529 «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо запровадження обов'язкової спеціалізації суддів із розгляду корупційних і пов'язаних із корупцією правопорушень), поданим народним депутатом Сергієм Алексєєвим (БПП).

Водночас законопроект «Про антикорупційні суди» (№6011), розроблений групою депутатів на чолі з Єгором Соболєвим, передбачає створення в Україні Вищого антикорупційного суду як суду першої інстанції, а також антикорупційної палати Касаційного кримінального суду Верховного суду України як касаційної інстанції.

Венеціанська комісія 6 жовтня визнала, що проект №6529 не відповідає законодавству України і міжнародним зобов'язанням нашої держави. Також вона рекомендувала ухвалити за основу й доопрацювати законопроект №6011. Однак суб'єктом його подачі є група депутатів. Це викликає протести з боку БПП, де наполягають на тому, що документ такого роду має подавати президент України. Венеційська комісія також рекомендувала подати цей законопроект від імені президента.

Нагадаємо, згідно з моніторингом «Слова і Діла», Єгор Соболєв загалом дав 80 обіцянок, 41 з яких виконав, а 13 – провалив. Рівень його відповідальності – 51%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: